BHZdravlje

Nema reklama za prikazivanje


Porođaj u vodi da ili ne?

 trudnica-s-djecom

Mnoge žene priželjkuju porod u vodi zbog naslućivanja kako je tako sami porođajni proces lakši i bezbolniji. U našoj zemlji se porod u vodi u bolnicama još ne primjenjuje, a po privatnim klinikama cijena mu je poprilično visoka.

Prije negoli se odlučite na porod u vodi trebate dobiti odobrenje vašeg ginekologa, jer se on ne preporučuje svakoj ženi. Ako su vam prošle trudnoće prošle sasvim u redu, niste imali carski rez i vaša trudnoća se navodi kao zdrava i uredna, za vas je porod u vodi moguć. Ako imate bilo kakvih tegoba i vaša trudnoća se navodi s komplikacijama niti jedan ginekolog vam neće preporučiti takav porođaj. Također nije dozvoljena upotreba epiduralne niti bilo kakvih lijekova za ublažavanje bolova. Dakle, sasvim prirodno bez ikakvih lijekova kojima bi mogli ublažavati bol.

Kako bi započeli porod u vodi morate biti najmanje 5 centimetara otvoreni, a trudovi vam moraju biti poprilično jaki. Ako se nikako ne otvarate i ako nemate svoje trudove ne preporučuje se porod u vodi. Voda omogućuje ublažavanje samih trudova i opuštanje mišića, pa je stoga preporučljivo da trudovi i kontrakcije budu snažni.

Porod u vodi traje puno kraće negoli običan porod. Ako ste otvoreni 5 centimetara i imate jake trudove, za vas će porod trajati vrlo kratko. Kada rađate u bolnici osoblje bolnice i babica nisu cijelu vrijeme kraj vas, dok su kod poroda u vodi cijelo vrijeme i tako vam pružaju sigurnost i olakšanje.

Pored vas može također biti vaš suprug ili netko iz vaše obitelji. Iako je porod u vodi bez epiduralne i lijekova koji ublažavaju bol, on je daleko brži i bezbolnije nego običan. Voda omogućuje opuštanje mišića pa su i sami bolovi manji. Postoji mala mogućnost da će vas rezati i da ćete puknuti. Babica je cijelo vrijeme pored vas i nadzire temperaturu vode, vas i otkucaje srca vaše bebe kako bi sve proteklo u najboljem redu.

 Možda vas kod poroda u vodi brinu infekcije jer je takvo okruženje u vodi pogodno za njih, ali to vas ne bi trebalo brinuti, jer jednaka je mogućnost javljanja infekcije i kod običnog poroda.

Kada krene tiskanje i izgon bebe, beba će još neko vrijeme provesti pod vodom, a svoj prvi zrak udahnut će tek kada osjeti na svom tijelu strujanje zraka. To vas ne bi trebalo zabrinjavati jer je beba devet mjeseci u plodnoj vodi pa je naviknuta na vodu.

Neke žene imaju veliku želju roditi u vodi, a ne mogu si to priuštiti. S vremenom će se ovakav porod sigurno uvesti i u bolnice. Porod u vodi je opušteniji i manje bolniji od onog standardnog u bolnici, no najvažnije je da ste vi smireni, opušteni pa će i sam porod proći odlično bez obzira koji način odabrali.


Podijeli s prijateljima

Vezani sadržaji

BH Zdravlje na facebooku


Komentariši