BHZdravlje

Nema reklama za prikazivanje


Šta ne treba raditi u trudnoći

trudnica-u-parku

Trudnoća ili drugo stanjei  kako je mnogi znaju nazivati obuhvaća poseban period od devet mjeseci ili 40 sedmica, na što se najviše pozivaju ljekari smatrajući kako drugo stanje počinje prvim danom kada je bila zadnja menstruacija.

Žene se tokom trudnoće moraju posebno paziti, ali to ne znači da trebaju 40 sedmica živjeti pod staklenim zvonom. Trebaju biti malo opreznije jer ipak više nije u pitanju samo njihov život nego i život djeteta koje nose u trbuhu.

Test je napokon pokazao da ste trudni, vaša sreća je tolika da ju ne možete riječima opisati, ali ipak vas nešto muči. Svjesni kako se sada puno toga mijenja i puno stvari nećete moći raditi, a koje su vam dosad činile zadovoljstvo.

Kako bi anksioznost sveli na najmanju moguću mjeru, bilo bi dobro da se što prije upoznate s onim što smijete i ne smijete raditi. Što to sve podrazumijeva i koliko će vam se život zapravo promijeniti?

Volite li ići u solarij? Ako ste dosad imali naviku vrijeme je da ju stavite sa strane. Iako nije dokazano da je solarij štetan za bebu u trbuhu, temperatura koju tijelo postiže tokom sunčanja sigurno nije bezazlena za fetus i stoga bi bilo dobro preskočiti sunčanje dok za to ne nastupi sigurnije vrijeme.

Žene koje vole putovati ili im je takva priroda posla bit će oduševljene što im je dozvoljeno odlaziti na razne destinacije avionom. Jedino se ne preporučuje putovanje nakon 35. sedmice trudnoće, a gdje god krenuli uvijek nosite svu potrebnu dokumentaciju.

Nije dokazano da bojanje kose može negativno utjecati na razvoj fetusa, mišljenja se razlikuju od doktora do doktora, a ukoliko ste se odlučili na bojenje kose trebate biti svjesni kako se boja možda neće primiti onako ste htjeli, budući da ste cijelo vrijeme pod utjecajem hormona.

Trebali bi izbjegavati prevelike količine kofeina, isto tako izbjegavati prostorije u kojima se puši zbog niza opasnosti kojima ste izloženi, kao što je prijevremeni porod te placenta previja. Ne savjetuje se bojanje zidova zbog hemikalija koje sadrži kao ni čišćenje mačjeg toaleta zbog toksoplazme koja se može naći u mačjem izmetu.

Potrebno je izbjegavati sve aktivnosti kod kojih postoji povećana mogućnost pada, bilo da se radi o biciklu, rolanju ili klizanju. Pričekajte da prođe devet mjeseci i onda se nakon toga malo po malo vraćajte uobičajenim aktivnostima.


Podijeli s prijateljima

Vezani sadržaji

BH Zdravlje na facebooku


Komentariši