BHZdravlje

Nema reklama za prikazivanje


Terapija muzikom

 terapija-glazbom

Jedna u nizu od alternativnih metoda liječenja je zvukoterapija, a dobro je što s muzikom i sami možemo pomoći u vlastitom domu. Muzika  treba naš cijeli mozak za procesuiranje, povezuje s nas s našim emocionalnim stanjem i opušta nas.

Ona preuzima našu koncentraciju, pa nas odvlači od stresnog života, smiruje nas prije spavanja jer tada slušamo muziku, a ne misli koje nam se motaju po glavi. Ona nas opušta, a može biti od pomoći i kod nekih tegoba.

Istraživanja su pokazala da muzika smanjuje bol za čak 21 posto kod osteoartritisa, kod reumatoidnog artritisa, problema s diskom. Muzika smanjuje depresiju do 25 posto i pozitivno utiče na općenito emocionalno stanje.

Neke teorije smanjivanje boli uz glazbu povezuju na način da ona ima odbojan efekt prema boli, dok druge kažu da pacijentu muzika izlučuje hormon sreće endorfin, treće kažu da  daje pacijentu osjećaj kontrole, dok zadnja teorija kaže da spora i klasična muzika utiče na smanjivanje otkucaja srca, opuštanje i sporije disanje.

 Mnogi znaju da je dobra muzika i dobar lijek za slomljeno srce. Istraživanja su pokazala da različiti žanrovi i brzina muzika različito utječu na krvni tlak i otkucaje srca. Možete pretpostaviti, kada je bila življa i veselija glazba, disanje i otkucaji srca su se ubrzali, a kod sporije muzike, usporili.

Da bi muzika za vas imala terapeutski učinak, morate si izabrati muziku koju vi volite slušati. Čak i za metal muziku za koju se do sada tvrdilo da negativno utiče na stanje osobe od emotivnog do psihološkog, nova istraživanja su pokazala da ona ne djeluje negativno na osobe koje je vole.

I ljubitelje heavy metal muzika, ona opušta, miruje, pomaže kod depresije i potiče na aktivnost. Za dobar efekt muziko terapije, ona treba preuzeti sva vaša osjetila, to će vas činiti sretnima i aktivnima te skretati misli s loših misli i bolova.


Podijeli s prijateljima

Vezani sadržaji

BH Zdravlje na facebooku


Komentariši