BHZdravlje

Nema reklama za prikazivanje


Ubjedljivo najzdraviji začin na svijetu

104266398257750813ef965669648110_w640

Pored toga oplemenjuje ukus jela, korijander je i izuzetno lekovita biljka. Korijander (lat. Coriandrum sativum) je začinska biljka koja izgledom podsjeća na peršun. Neki je nazivaju i kineskim peršunom, a u SAD-u je poznata i pod imenom cilantro.  Na Mediteranu, Bliskom istoku i u azijskim zemljama listovi i sjeme korijandera koriste se već hiljadama godina.

Osim kao dodatak koji oplemenjuje jela, korijander je poznat i po svom ljekovitom delovanju. Ima antibakterijska svojstva, djelotvorno čisti organizam od otrova i teških metala te smanjuje upalne procese. Korijander je dobar izvor dijetalnih vlakana, vitamina A, C, E i K , kao i gvožđa, kalijuma, kalcijuma i magnezijuma.

Antioksidansi i fitonutrijenti, koje ova začinska biljka sadrži, imaju najsnažniji učinak ako jedete svježe listove ili pijete sveže isceđen sok od korijandera.

Lekovita svojstva korijandera:

  • štiti od virusa i bakterija
  • smanjuje upalne procese i bol
  • ima antigljivična svojstva
  • prirodan je afrodizijak
  • povećava energiju i stimuliše rad mozga
  • čisti organizam od toksina i teških metala

Ako bolujete od srčanih, upalnih i autoimunih bolesti, to je razlog da vašu ishranu obogatite korijanderom.
Prirodne materije cineol i linolna kiselina koje sadrži korijander, snažno smanjuju simptome artritisa i reume, a jedinjenje dodekanol deluje poput pravog prirodnog antibiotika. Pored toga, smanjuje otoke i podstiče eliminaciju viška tečnosti iz organizma. Zbog svakodnevne izloženosti teškim metalima, poput žive, olova i kadmija, toksini se s vremenom nagomilaju u organizmu. Toksini mogu dovesti do teških oboljenja poput Alchajmerove bolesti, poremećaja rada bubrega, epilepsije, neplodnosti, srčanih bolesti, tumora.

Sveži korijander deluje na metale tako da ih “olabavljuje”, veže ih na sebe i podstiče njihovu eliminaciju iz organizma.
Može “izvlačiti” ne samo toksine iz tkiva nego i one iz kostiju i središnjeg nervnog sistema. Da biste uklonili veće količine teških metala iz organizma, sveži korijander kombinujte sa zelenom algom klorelom (Chlorella).

Neke su studije pokazale da korijander i klorela mogu u roku od 42 dana iz organizma ukloniti čak 87% olova, 91% žive i 74% aluminijum


Podijeli s prijateljima

Vezani sadržaji

BH Zdravlje na facebooku


Komentariši