BHZdravlje

Nema reklama za prikazivanje


Uzimanje dodatnih vitamina u trudnoći moglo bi biti bacanje novaca?

uzimanje-dodatnih-vitamina-u-trudnoci-je-trosenje-novaca-14081-800x533-20160720155624

Uzimanje dodatnih vitamina u trudnoći moglo bi biti nepotrebno, pokazala je nova studija. Trudnice bi na jelovniku trebale imati žitarice, voće, povrće proteine i mliječne proizvode

Umjesto uzimanja dodatnih vitamina i minerala, trudnice bi se trebale fokusirati na pravilnu i kvalitetnu prehranu i uzimati samo dva dodatka: folnu kiselinu i vitamin D, pokazala je nova studija u Velikoj Britaniji“Nismo našli dokaze prema kojima bi svim trudnicama preporučili uzimanje dodatnih vitamina i minerala, osim folne kiseline i vitamina D. Generičke verzije se mogu kupiti po prihvatljivoj cijeni”, napisali su autori studije za časopis Drug and Therapeutics Bulletin.

Iako se vitaminski dodaci često prodaju trudnicama uz tvrdnje da će poboljšati početak života njihovih beba, te tvrdnje za bolje zdravlje mama i beba zapravo nisu dokazane, tvrde istraživači.

Međutim, zdrava prehrana prije i tokom trudnoće je osnova za dobro zdravlje mame i nerođenog djeteta, nedostatak vitamina može biti povezan s komplikacijama u trudnoći i kod poroda, dodaju istraživači. Te komplikacije mogu biti prijevremeni porod, preeklampsija, deformacije bebe, niska porođajna težina, oštećenja mozga i kralježnice.

Američki kongres opstetričara i ginekologa (ACOG) preporučuje trudnicama uravnoteženu i zdravu prehranu koja uključuje pet grupa namirnica: žitarice, voće, povrće, proteini i mliječni proizvodi. Trudnice trebaju više folne kiseline i željeza nego žene koje nisu trudne, tako da uzimanje dodataka koji sadrže te nutrijente može pomoći budućim majkama, preporuka je ACOG-a.

“Uravnotežena prehrana može osigurati dovoljan unos svih vitaminima i mineralima koje su trudnicama potrebne”, preporuka je ove grupe istraživača iz Velike Britanije. Za važnost uzimanja folne kiseline tokom trudnoće istraživači nalaze jake naučne dokaze, što ne mogu potvrditi kada su ostali nutrijenti u pitanju.


Podijeli s prijateljima

Vezani sadržaji

BH Zdravlje na facebooku


Komentariši