BHZdravlje

Nema reklama za prikazivanje


Mediteranska ishrana i njene prednosti

more
Mediteranski način prehrane istraživali su mnogi liječnici i nutri-
cionisti, i sva su istraživanja pokazala da se mediteranskom
prehranom postiže zdrav i dug život te da ona štiti od infarkta i
drugih srčanožilnih bolesti i od raka, dakle od bolesti zbog kojih se u
razvijenim zemljama najviše umire (75% uzroka smrti).
Namirnice s najvećim udjelom u takozvanoj mediteranskoj piramidi
jesu nerafinirane žitarice punoga zrna, krumpir, integralna riža i tjesteni-
na. Iza njih slijedi svježe voće, lisnato povrće i mahunarke, pa obrano mli-
jeko i mliječni proizvodi (fermentirani jogurt, svježi sir), meso (preporuča
se bijelo meso – perad, kunić, i plava riba, a crveno treba reducirati). U
najmanjim količinama treba uzimati rafiniranu hranu, kolače, slatko,
masno, a želju za slatkim možemo zadovoljiti sušenim voćem koje ima i
veliku nutritivnu vrijednost. Hranu nije poželjno dosoljavati.
Od masnoća preporuča se ekstradjevičansko, hladno prešano masli-
novo ulje, a u kontinentalnim krajevima i bučino ulje. Maslinovo ulje ideal-
na je masnoća za prehranu, lako je probavljivo i smanjuje prekomjerni
kolesterol, ne utječe na razinu inzulina, djeluje zaštitno na srce i krvne žile,
utječe na pojavu osteoporoze, povišenog krvnog tlaka i šećerne bolesti.
Kod odabira između istovrsnih namirnica, treba izabrati one
“obrane”, s manje masnoća i drugih dodataka (soli ili šećera) i niže
kalorične. Visok unos soli može utjecati na povećanje krvnoga tlaka i
povećanje rizika od srčanih bolesti, bolesti bubrega, moždanog udara,
osteoporoze, a vjerojatno i od raka želuca. Smanjenje unosa soli s pros-
ječnih 9 g/dan na 6 g/dan smanjuje rizik od srčanih bolesti za 40%.
Pri jelu treba biti umjeren, jesti tri glavna i dva međuobroka (jogurt,
voće) i nikako preskočiti doručak koji se treba sastojati od žitarica, mli-
ječnih proizvoda, nemasne šunke, sira i sirnih ili voćnih namaza. Tokom
dana treba piti vodu u količini od najmanje jedne i pol litre vode. Pijenje
vode treba postati navika, a voda treba uvijek biti dostupna.
Nepravilna prehrana pridonosi debljanju koje je jedan od vodećih
rizičnih faktora za smanjenje otpornosti prema akutnim bolestima,

 


Podijeli s prijateljima

Vezani sadržaji

BH Zdravlje na facebooku


Komentariši


Vremenska prognoza

Funded by Norwegian Ministry of Foreign Affairs | Implemented by and | In cooperation with Ministry of Health of Tuzla Canton