BHZdravlje

Nema reklama za prikazivanje


Mali savjeti za uspješno učenje

Tired little girl does homework

Tired little girl does homework

Istraživanja su pokazala da djeca i adolescenti tokom svog odrastanja doživljavaju cijeli niz stresnih situacija. To se često odnosi na probleme u odnosima s vršnjacima, razvod roditelja, nasilje u porodici  i slično. No, najčešće navođeni izvor stresa u školskoj dobi je neuspjeh u školi.

Današnja društvena očekivanja znaju biti izrazito zahtjevna za djecu i roditelje. Očekivanje izvrsnih rezultata bez obzira na individualne mogućnosti djeteta mogu uzrokovati intenzivan stres te poistovjećivanje uspjeha u školi s vrijednosti samog djeteta. Ideja školovanja je da dijete (osim da dobije ocjene) razvije kritičko mišljenje, prepozna svoje želje i interese te se razvije u osobu koja će zadovoljno funkcionirati u društvu. Važno je promatrati djetetovu motivaciju i određeni maksimum koji može dati u ciljanom predmetu.

Svako dijete tijekom školovanja dobilo je lošu ocjenu ili barem lošiju od očekivane. Zanimljivo je da neka djeca tome ne posvećuju veliku pažnju dok drugoj djeci ta situacija stvara velike probleme. Školski stres može se razviti i poprimiti velike razmjere, koje se manifestiraju bolovima u trbuhu, glavoboljama, povišenom temperaturom, učestalim plačem pa i tolikim paničnim strahom od škole da je potrebna pomoć stručnjaka.

Budući da se negativna ocjena najčešće dobije zbog neznanja, potrebno ju je ispraviti učenjem. No, roditelji često ne vode računa o tome da loša ocjena izaziva u djeteta određeni stres, koji je potrebno smanjiti ili ukloniti kako bi ono moglo učinkovito učiti te ispraviti lošu ocjenu.

Prisiljavanje djeteta da “sjedi za knjigom” neće dovesti do većih rezultata. Vrlo je bitno da roditelj prihvaća djetetovu individualnost, pomaže mu u razvoju samopouzdanja i motivira ga za učenje. Također je bitno da mu svako­dnevno šalje pozitivne poruke.

Svako bi dijete trebalo osjetiti da roditelj:

  • vjeruje u njega
  • sluša ga
  • brine se o njemu
  • da mu je važno.

Osjeća li se dijete u roditeljskom okruženju sigurno, podržavaju li ga roditelji i vole li ga, zasigurno će ispraviti lošu ocjenu te imati motivaciju za daljnji rad.

Ima li dijete sposobnosti za učenje, radne navike, motivirano je i ako nema veliki strah od ispitivanja ili neki problem koji ga muči, tada se školski neuspjeh može objasniti činjenicom da dijete ne uči na učinkovit način. Upravo tada potrebna je roditeljska pomoć.

Mehaničko učenje bez razumijevanja ne donosi očekivane rezultate. Djeca uče tako da bi mogla reproducirati naučeno, ali postavi li im se neko potpitanje u vezi s reproduciranim gradivom najčešće ne znaju odgovoriti. Dijete treba naučiti učiti s razumijevanjem i kritički (aktivno učenje) te takvu naviku nastaviti svakodnevno primjenjivati.


Podijeli s prijateljima

Vezani sadržaji

BH Zdravlje na facebooku


Komentariši