BHZdravlje

Nema reklama za prikazivanje


Šetnja sagorijeva više kalorija nego što se do sada mislilo

Setnja-naslovna-1-838x420

Nova studija sprovedena na Južnjačkom metodističkom univerzitetu, pokazala je da se hodanje dosad potcenjivalo kao sagorijevač kalorija, a novoutvrđena formula za izračunavanje potrošnje objavljena je u časopisu “Journal of Applied Physiology”

Kako bi dobili formulu za predviđanje potrošnje kalorija tokom hodanja po ravnoj čvrstoj podlozi, istraživači su upotrebili postojeću literaturu i 10 naučnih radova objavljenih između 1960. i 2010. Utvrdili su da su dosadašnji standardi u 97% slučajeva potcjenjivali kalorijsku potrošnju, jer nisu u obzir uzimali visinu i težinu čoveka.

“Što ste viši, to vam je potrebno manje energije po kilogramu tjelesne mase da pređete kilometar. U prijevodu, sporije sagorijevate kalorije dok hodate, za razliku od nekoga ko šeta istom brzinom, ali je niži”, objašnjava Piter Vejand, jedan od autora studije.

Pošto su utvrdili koje komponente su potrebne za tačno predviđanje, istraživači su napravili novu formulu:

Broj kcal koje sagorijevate tokom jednog minuta = (0,035* vaša težina u kilogramima) + ((kvadrat brzine u m/s2 /visina u metrima))*(0,029*težina u kilogramima)

Kako bi utvrdili brzinu hodanja, Vejand predlaže da koristite traku za trčanje, pedometar ili prosto štopericu dok prelazite poznatu razdaljinu.


Podijeli s prijateljima

Vezani sadržaji

BH Zdravlje na facebooku


Komentariši