BHZdravlje

Nema reklama za prikazivanje


VITAMIN koji smanjuje rizik od raka

devit

Rezultati četvorogodišnje studije, koja je obuhvatala ispitivanje 2.303 žene iz Nebraske, ukazuju na važnost povećanog unosa jednog jedinjenja vitamina koji može značajno da smanji rizik od raka.
Prema studiji koju su sproveli naučnici sa Univerziteta Krejton u saradnji sa Univerzitetom Kalifornija u San Dijegu, povećanje nivoa vitamina D smanjuje rizik od razvoja karcinoma. Rezultati studije su objavljeni juče u časopisu Journal of the American Medican Association.Četvorogodišnja studija je obuhvatala je 2.303 zdrave žene u menopauzi (55 godina i starije) iz 31 okruga u Nebraski.

Učesnice su dnevno nasumično dobijale 2000 IU vitamina D3 i 1.500 mg kalcijuma ili placebo tokom četiri godine. Žene koje su uzimale suplemente vitamina D3 i kalcijuma imale su 30 odsto manji rizik od kancera. Dalje analize su pokazale da je nivo vitamina D u krvi, pogotovo 25-hydroxyvitamin D (25(OH)D), bio značajno smanjen kod žena koje su oboljele od raka tokom studije nego kod ostalih zdravih žena.

“Studija sugeriše da je visok nivo 25(OH)D u krvi povezan s smanjenim rizikom od kancera”, kaže autor studije Džoan Lappe sa Univerziteta Krejton. Rezultati ovog istraživanja sugerišu da je vitamin D krucijalan u borbi protiv karcinoma, a takođe može da spriječi razvoj i drugih bolesti.Prema rečima dr Lappe, većini ćelija u telu je potreban vitamin D kako bi normalno funkcionisale.


Podijeli s prijateljima

Vezani sadržaji

BH Zdravlje na facebooku


Komentariši