BHZdravlje

Nema reklama za prikazivanje


Cimet za mrsavljenje

caj-od-pomorandze-i-cimeta-1024x640

Cimet je jedan od najpopularnijih i najaromaticnijih zacina na planeti. Njegov veoma privlacan orijentalni miris upotpunjuje ukus mnogih lijepih jela, medju kojima su naravno i poslastice. Dobra vecina upotrebljava cimet za pripremu svojih kulinarskih remek-djela, mada je malo onih koji su upoznati sa svim dobrobitima koje ovaj zacin pruza. Medju njima nalazi se jedno interesantno svojstvo cimeta. On nam moze pomoci da izgubimo visak kilograma, pa se moze slobodno svrstati u prirodno sredstvo za mrsavljenje.

Veliki broj zena sirom svijeta sve cesce na razne nacine primenjuje cimet za mrsavljenje, pa evo i nekoliko ideja za to.

1. Zapocnite dan sa cimetom. Jutarnji caj ce biti jos ukusniji ako u njega dodate cimet i momentalno ce postati sredstvo za mrsavljenje. Jos je bolje ako u caj dodate i med. Na jednu solju caja optimalno je staviti 1 kasicicu mljevenog cimeta i 2 kasicice meda. Ne plasite se kalorija koje se nalaze u 2 kasicice meda (sto iznosi oko 40 kCal), jer su cimet i med odlicni saveznici u borbi protiv viska kilograma.

2. U popodnevnim satima cimetu i medu pridruzite i djumbir. Cimet i djumbir su jos jedna sjajna kombinacija za mrsavljenje. Ove dvije komponente su postale sinonim za brzo sagorjevanje masnih naslaga. Opet upotrebite 2 kasicice meda, u njemu umutite 1/2 kasicice cimeta i 1/2 kasicice djumbira. Neka vam to posluzi kao carobni premaz za tost, kada je vreme za uzinu.

3. U vecernjim satima mozete prokuhati 2 dl vode sa jednakim dijelovima meda i cimeta i popiti pola sata pre odlaska na spavanje.

4. Uopsteno dodajte malo cimeta u hranu koju jedete, kad god mislite da bi to bilo zgodno, to jest, kada osjetite da bi vam takav ukus prijao i polako sacekajte rezutat koji ce vasa vaga u buducnosti zabilježiti.


Podijeli s prijateljima

Vezani sadržaji

BH Zdravlje na facebooku


Komentariši