BHZdravlje

Nema reklama za prikazivanje


Čistoća je pola zdravlja, naučite to svoju djecu

pranje-ruku

Čistoća je pola zdravlja – to je rečnica koju ste sigurno čuli nebrojeno puta tokom odrastanja, a istu ste svojoj djeci vjerovatno izgovorili isto toliko. Prošlo je vrijeme higijeničara po školama čiji je zadatak bio da svojim školskim drugarima svako jutro pregledaju da li su im čiste ruke, uši, garderoba… Sjećate li se? Današnja djeca kao da su na ubrzanom kursu života, sve uče na instant način ali neke lekcije će naučiti samo ako im vi pokažate primjerom.Među te lekcije spada i higijena, a ovo su najvažnija pravila koja vaša djeca jednostavno moraju znati.

 1. Redovno čišćenje ušiju

Pored toga što prilično ružno izgleda, ušni vosak je neophodno čistitit i zbog zdravlja. Ali i zbog estetike.

 1. Za djevojčice – Redovno pranje četkica za šminkanje je obavezno

Jedna od prvih lekcija u vezi šminkanja koju morate prenijeti svojoj ćerki jeste da redovno pere četkce za šminkanje i da ih ne dijeli jer je to jedan od najlakših načina za prenošenje bakterija.

 1. Kiše se u unutrašnju stranu lakta, ne u dlan

Iako ste možda i sami naučili drugačije, svoje mališane obavezno naučite da nikada ne kišu u dlan već u unutrašnju stranu lakta. Sa dlana se bakterije puno lakše šire dalje.

 1. Važno je da određeni dio provesti bos

Bez obzira na godišnje doba, veoma je važno da dređeni dio dana provedete bosi. Gljivčne infekcije na nogama su se pojavile onda kada su ljudi izmislili čarape.

 1. Redovno čišćenje pupka

Ako malo bolje obratite pažnju, sigurno ćete primjetiti kako se u pupku skupljaju prljavštine koje je potrebno redovno čistiti. Na kažiprst stavite malu količinu sapuna, stavite u pupak, istrljajte  pa isperite. Ovo često zanemarujemo, a trebalo bi da radimo svakog dana.

 1. Perite ruke nakon posjete toaletu

Ovo je najosnovnija higijenska navika koju učimo još u vrtiću. Važno je da klince opominjete da peru ruke nakon obavljanja nužde, kao i kad dođu s napolja sve dok to ne počnu mehanički odrađivati.

 1. Ribajte dio iza ušiju

Koliko puta vam je baka rekla da iza ušiju imate dovoljno zemlje da posadite repu? Morali ste to poređenje čuti barem jednom. Činjenica je da se iza ušiju nakuplja puno prljavštine i da taj dio treba prati svako jutro kad se umivamo.

 1. Tuširanje mora uvijek biti prioritet

Ni jedna dnevna rutina kad je u pitanju lična higijena se ne može mjeriti sa običnim tuširanjem. I ne pokušavajte da zamaskirate neprijatan miris nekim dezodoransom, napravićete kontraefekat. Sapun i voda su rješenje za vaše probleme.

 1. Loš zadah nikako nije opcija

Ukoliko redovno perete i čistite zube koncem, a i dalje imate loš zadah onda bi trebalo da posjetite zubara ili ljekara opšte prakse koji će otkriti pravi uzrok neugodnog zadaha. Često se desi da su uzrok krajnici.

 1. Čista posteljina na sedmičnoj bazi

Sjećate li se nedjeljnog kupanja, čiste pidžame i čiste posteljine. To je nešto što treba i svojoj djeci da ostavite u amanet. Pored tog posebnog osjećaja, redovno mijenjanje posteljine sprječava da se kosa brzo masti, ali i pojavu akni.

 1. Posvetite pažnju stopalima

Za vrijeme svakog tuširanja pažljivo čistite stopala. Važno je detaljno oprati dio između i ispod prstiju te ispod noktiju. Prljavština se uvuče na mjesta gdje biste je najmanje očekivali i zato stopalima posvetite određeno vrijeme.

 1. Koristite sunđere

Velika je razlika između pranja i kupanja pomoću ruke i pomoću sunđera koji je za to predviđen. Sunđerom ćete skinuti sve prljavštine sa kože, a usput si priuštiti i blagi piling. Lice bi isto trebalo umivati pomoću posebnog peškirića namijenjenog za te svrhe.

 1. Redovno ribanje jezika

Jedan od najboljih savjeta koji možete dati svome djetetu jeste da prije pranja zuba na jezik stavi tanak sloj paste za zube, ostavit da stoji minut pa za vrijeme ribanja zubića dobro izriba i jezik. Ponekad je upravo jezik uzročnik lošeg zadaha, ne zubi.

 1. Umivajte lice prije spavanja

Većina nas ima naviku da se umiva ujutro, a u stvari je mnogo važnije da lice detaljno operemo prije spavanja jer se prljavštine tokom dana lijepe na lice i važno je da ih uklonimo

 1. Uvijek sa sobom nosite vlažne maramice

Ako puno vremena provodite napolju veoma je važno da kod sebe uvijek imate vlažne maramice i da lice prebrišete svakih nekoliko sati jer na taj način sprječavate pojavu mitisera.

Ova lista jeste nešto duža, ali jako je važno da sve ove navike usadite djeci od malih nogu. Već u drugoj godini počnite da upozoravate dijete na pranje ručica, zuba i svih ostalih higijenskih navika jer ako na vrijeme počnete djeca će ih lakše usvojiti.


Podijeli s prijateljima

Vezani sadržaji

BH Zdravlje na facebooku


Komentariši