BHZdravlje

Nema reklama za prikazivanje


Dvije stvari koje bi buduće mame trebalo da izbjegavaju

bebita

Svaka trudnica uradiće sve kako bi podstakla razvoj svoje bebe, ali iz neznanja može učiniti i neke stvari koje mogu nauditi djetetu…Budući roditelji znaju da će im dolazak bebe promjeniti život iz korena – ili bar misle da znaju. Ovih 40+ nedelja biće samo ubrzani kurs za sve ono što vas čeka sa bebom. Toliko je informacija koje morate za kratko vrijeme da upijete.

Međutim, mnoge trudnice se iznova iznenade kada saznaju neke najneobičnije stvari koje mogu i treba da rade kako bi njihova beba bila sigurna i zdravo se razvijala do rođenja.Evo dve vrlo bitne i neočekivane stvari koje bi trebalo da radite ukoliko ste u drugom stanju:

Ne dodirujte fiskalne račune (slipove)

Termalni papiri koji se koriste za fiskalne kase, faks mašine i slične uređaje često sadrže Bisfenol A (BPA), opasnu materiju koja se lako apsorbuje kroz kožu i remeti naš endokrini sistem. Prema različitim studijama, izloženost fetusa ovom endokrinom disruptoru može poremetiti njegov razvoj, ugroziti rast, kao i stvoriti probleme u ponašanju, ali i da izazove astmu i rak dojke kasnije u životu. BPA je takođe povezan sa većim rizikom pobačaja, a čuveni doktor Karp smatra da je odgovoran i za pojavu autizma. Zato, ukoliko vam nije potreban račun, nemojte ga uzimati, a ukoliko jeste, zamolite prodavca da vam stavi u torbu. Račune nemojte čuvati u novčaniku. Obavezno operite ruke nakon držanja računa i novca, a naročito prije jela.

Brišite prašinu obazrivo

Prašina je utočište za mnoge toksine u našem domu. Jedna studija identifikovala je 35 zagađivača u testiranim uzorcima prašine, uključujući alkil fenole koji se poivezuju sa izmenjenim seksualnim razvojem, zatim organokalajna jedinjenja za koje se sumnja da utiču na razvoj mozga, perfluorovane hemikalije, pesticide i ftalate. Iz tog razloga, da biste sigurno uklonili ove opasnosti prašinu čistite usisivačem, a namještaj brišite krpom od mikrofibera ili vlažnom krpom i pažljivo menjajte filtere na usisivaču.


Podijeli s prijateljima

Vezani sadržaji

BH Zdravlje na facebooku


Komentariši