BHZdravlje

Nema reklama za prikazivanje


Ljekovita svojstva mrkve

mrkva

Koja su ljekovita svojstva mrkve? Pored toga što sadrži betakaroten mrkva je bogata i vitaminom A. Beta karoten pomaže spriječiti prijevremeno starenje te oštećenje stanica što na kraju može rezultirati pojavom raka. Beta karoten ujedno smanjuje mogućnost pojave glaukoma te pomaže poboljšati i očuvati vid.

Savjetuje se da ga u prehranu uključe svi oni koji boluju od raka jednjaka, maternice, želuca, pluća i tankog crijeva. Pušači koji redovno konzumiraju mrkvu imaju manju mogućnost da obole od emfizema i raka pluća.Mrkva je važna jer pomaže zaštititi kardiovaskularni sustav, a zbog svojih se sastojaka preporučuje kod slabosti organizma te kod svih bolesti poput rahitisa i skorbuta.

Mrkva je namirnica koju bi mnogi trebali konzumirati, kako odrasli tako i djeca. Istraživanja su pokazala da ima važnu ulogu kod razvoja djece, što je jedan od razloga zašto ju roditelji znaju davati malim bebama kako bi poboljšali tjelesni razvoj.

Zahvaljujući mrkvi kod djece se poveća otpornost prema brojnim infekcijama te dolazi do povećanja tjelesne težine. Jasno je koliko je važno da se djeca od najranije dobi naviknu na mrkvu i njen okus.Postoji više razloga zašto je mrkva važna i zašto bi se trebala naći u mnogim jelima. Svi koji imaju problema sa žgaravicom trebali bi umjesto tableta posegnuti za sokom od mrkve koji pomaže smanjiti želučanu kiselinu. Pomoću soka organizam se može riješiti svih štetnih sastojaka.

Sok od mrkve je koristan iz više razloga, a pa i zbog toga što u kombinaciji s medom pomaže prilikom jačanja imuniteta te kod liječenja bolesti grla. Dobar je jer pomaže olakšati mokrenje.Ova vrijedna namirnica može se konzumirati na više načina. Osim što ju možete jesti sirovu, ona se nalazi obrađena u brojnim jelima.Mrkva je korisna namirnica jer sadrži topljiva vlakna odnosno kalcijev pektat, a za koje se pokazalo da pomažu smanjiti kolesterol. Bogata je i karotenoidima.

Nije dobra samo za zdravlje, nego i za njegu kože. Svi koji žele odgoditi bore mogu napraviti masku od maslinovog ulja i soka od mrkve. Bit će dovoljne dvije žlice ulja i dvije žlice soka. Smjesa se nanese na lice i ostavi deset minuta nakon čega je dovoljno nanijeti kremu za lice. Na kraju je jasno kako je dobro imati mrkvu kao saveznika bilo da se radi o zdravlju ili njezi kože.


Podijeli s prijateljima

Vezani sadržaji

BH Zdravlje na facebooku


Komentariši