BHZdravlje

Nema reklama za prikazivanje


Mirisi koji nas čine sretnim

limun

Određeni mirisi imaju snagu da utiču na naše raspoloženje tako što nas kroz podsvijest povezuju sa trenutcima kada smo bili istinski sretni.

BOR

Istraživanje je pokazalo da svečana aroma bora, koja nas često podsjeća na zimske praznike, pomaže u umanjivanju stresa. Studija koju je sproveo Univetzitet u Kjotu ispitivala je japanski običaj šetnje kroz borovu šumu, takozvanu “šumsku kupku” ili šinrin joku na japanskom, a rezultati su pokazali da anksioznost, depresivnost i nervoza skoro potpuno nestaju u naradnim danima nakon šetnje.

LIMUNASTO VOĆE

Ako vam je potrebno nešto da vas podigne, a niste raspoloženi za kafu, probajte sa mirisom limunastog voća, odnosno bilo koje vrste citrusa. Citrusi su bogati vitaminom C, koji čak i preko mirisa dobro utiče na energiju i budnost individue. Studije su pokazale da miris limuna umanjuje stres i pojačava pozitivne emocije.

KREMA ZA SUNČANJE

Ako vas miris kreme za sunčanje podsjeća na dane provedene na plaži i tropska zadovoljstva, niste jedini. Pozitivan efekat ovog mirisa povezan je sa asocijacijom upravo na odmore i vrijeme bez stresa, kada smo bitno opušteniji i sretniji nego inače.

SVJEŽE ISJEČENA TRAVA

Ako do sada niste bili skloni da šišanju travnjaka, mogli bi da probate. Australijski naučnici otrkili su da svježe isječena trava ispušta hemikaliju koja opušta i čak izaziva osjećaj zadovoljstva. Miris je toliko moćan da neki naučnici smatraju da česta izloženost njegovoj aromi može smanjiti rizik od demencije.

LAVANDA I JASMIN

Ako ste ljubitelj ruža, razmislite da svojoj dragoj nekada poklonite lavandu ili jasmin za promjenu. Lavanda ima izuzetno umirujuće dejstvo i pomaže pri nesanici, dok jasmin poboljšava raspoloženje.

RUZMARIN

Ruzmarin je od davnina poznat po pozitivnom uticaju na mentalne funkcije. Moderne studije su dokazale da je sposobnost pamćenja kompleksnih zadataka i problema bolja kod onih koji us bili izloženi ruzmarinu, kako mirisu, tako i u ishrani. Naučnici smatraju da će im ova biljka pomoći u pronalaženju lijeka za amneziju.


Podijeli s prijateljima

Vezani sadržaji

BH Zdravlje na facebooku


Komentariši