BHZdravlje

Nema reklama za prikazivanje


RUSI NAPRAVILI VAKCINU KOJA LIJEČI SVE?

vakcina

Ruski naučnici su otkrili revolucionarni lijek koji će moći da izliječi rak, sidu, hepatitis i tuberkulozu. Tajna je u modikaciji ćelija našeg imunog sistema. Naučnici iz ruskog grada Novosibirska otkrili su nove ekasnenačine borbe protiv onkoloških i infekcijskih bolesti, uključujući sidu i tuberkulozu.

Ljekari su modikovali dendritske ćelije, koje su dio imunog sistema. Direktor Naučnoistraživačkog instituta za fundamentalnu i kliničku imunologiju Vladimir Kozlov kaže da je loše funkcionisanje imuniteta jedan od razloga oboljevanja od side, hepatitisa B i tuberkuloze.

Ruski naučnici su uspjeli da naprave vakcinu na bazi dentritskih ćelija. Tokom laboratorijskih istraživanja utvrđeno je da se modifkovane ćelije suprotstavljaju tumorima šest puta aktivnije od „običnih“ ćelija.

Vakcina je prošla klinička ispitivanja: oboleli od raka dojke i jajnika primali su lijek tokom i posle hemoterapije. Kod njih nisu zabilježena neželjna dejstva, a osim toga, pacijenti se nisu obratili doktorima zbog recidiva tumora.

Novi lijek je efkasan i protiv hepatitisa B. Naučnici smatraju da je najveća prednost vakcine njena „preciznost“. Naime, ona utiče samo na infcirane ćelije, ne šteteći zdravim organima.


Podijeli s prijateljima

Vezani sadržaji

BH Zdravlje na facebooku


Komentariši