BHZdravlje

Nema reklama za prikazivanje


Svemoćni susam!

zena

Asirci, Vavilonci i stari Egipćani koristili su ga kao lijek protiv ćelavosti, zujanja u ušima, zubobolje i išijasa, a danas je nezaobilazan sastojak mnogih peciva, namaza i slatkiša. Magične reči koje izgovara Ali-baba ispred pećine sa skrivenim blagom: „Sezame, otvori se!” inspirisane su upravo susamovim mahunama koje se, kada sjemenke sazru, otvaraju vrlo eksplozivno.

Jača živce – Zbog velike koncentracije fitosterola, koji je najbliži hemijskoj strukturi holesterola, moćan je regulator nivoa masnoća u krvi. Pored toga, fitosteroli imaju sposobnost da smanje rizik od nastanka pojedinih oblika karcinoma i poboljšaju imunitet. Ulje susama je odlično za prevenciju stvaranja tromba, a zbog lecitina koji pozitivno djeluje na nervni sistem preporučuje se kod umora, depresije i povećanja energije dok magnezijum smanjuje migrenske glavobolje i normalizuje ritam spavanja.

Čistač organa za varenje – Iako je težak za osjetljiv stomak, treba ga povremeno jesti jer je savršen čistač organa za varenje. U tom slučaju treba da ih propržite ili prepečete na tihoj vatri. Osim toga, djelotvoran je i kod dugotrajnog zatvora, neredovne stolice i uklanjanja crevnih parazita. Za liječenje hemoroida praćenih bolovima i krvarenjem nema boljeg lijeka od paste koja se dobija kada pomešate kašiku samljevenog susama s dvije kašike vode i kašičicom putera i namažete na tost.

Čuva kosti i kožu – Osim što je djelotvoran za upale i bolove kod reumatoidnog artritisa i osteoporoze, svima koji nemaju u organizmu dovoljno kalcijuma preporučuje se smjesa od kašike susama i 50 mililitara jogurta koja treba da se u kontinuitetu jede svako jutro na prazan stomak. Pored toga što čuva kosti, on je dobar i za kožu jer sprječava nastanak bakterija, gljivica i akni, podstiče rad kožnih hormona, smanjuje ožiljke, liječi suhu i štiti osetljivu kožu.

Nezaobilazan u trudnoći –  Višestruko je značajna namirnica za žensko zdravlje. Kalcijum iz susama smanjuje bolove i grčeve u glatkim mišićima i na taj način olakšava tegobe u PMS-u. Posebno je važan u ishrani trudnica jer ima sedam puta više kalcijuma od mlijeka, a poznato je da ženama u trudnoći često propadaju zubi. Takođe, sadrži i dijetetska vlakna koja pomažu kod opstipacije koja se često javlja tokom drugog stanja i treba ga jesti samljevenog.

Dodatak svim jelima – Namirnica koja usporava starenje najzastupljenija je u bliskoistočnoj, afričkoj i azijskoj kuhinji, ali se u cijelom svijetu koristi za pripremu tjesta i kolača. U Americi ga koriste kao začin mesu i povrću, a tamno susamovo ulje je toliko kvalitetno da se često koristi kao zamena za maslinovo i od njega se spravlja margarin. Nadaleko je poznat tahini, pasta koja se sprema mljevenjem suho pečenog sjemena, a od sjemenki se može napraviti i mlijeko.


Podijeli s prijateljima

Vezani sadržaji

BH Zdravlje na facebooku


Komentariši