BHZdravlje

Nema reklama za prikazivanje


Zašto zubi bole?

Bol-u-zubu-kako-lječiti-prirodnim-putem
Bol u zubu može biti iznimno neugodan, posebno ako nije poznat uzrok. Najčešće ga pacijenti opisuju kao bol u zubu, oko njega ili bol u čeljusti. Krenimo od građe zuba. Zube dijelimo na dvije anatomske cjeline, a to su zubna kruna i zubni korijen. Zubi su pak građeni od četiri vrste tkiva. Tri vrste su kalcificirane (tvrde), a to su caklina, dentin i cement.

Jedino meko tkivo je zubna pulpa koja se nalazi u sredini zuba te se sastoji od krvnih žila, živčanog tkiva i vezivnog tkiva. Dakle, bol u zubu može biti različitog porijekla pa razlikujemo pulpni, dentinski, parodontni i reflektirajući bol te nestomatološke bolove.

Pulpni bol znači da je tkivo u središtu zuba (živca/zub pulpe) postalo upaljeno i nadraženo. Upala uzrokuje pritisak unutar zuba i na okolno tkivo. Simptomi ovise o težini upale, a liječenje pulpitisa vrlo je važno jer će se bol u protivnom s vremenom pogoršati. Pulpni bol (pulpopatija) može biti prouzročen različitim čimbenicima – bakterije i toksini, kemijske, mehaničke, termičke te razne fizičke iritacije. Najčešće pulpni bol uzrokuju bakterije iz karijesne lezije koje su posljedice karijesa.

Dentinski bol ili bol čvrstog zubnog tkiva jedan je od najčešćih u stomatološkoj ordinaciji. Uzrok mu je ogoljelo tkivo dentina i reakcija živčanih završetaka na strani zubne pulpe. Dentinsko tkivo u svojoj građi ima milione dentinskih tubula (cjevčica) na kraju kojih su živčani završeci. Obilježava ga oštar, kratkotrajan bol ogoljelog dentina koji nastaje zbog temperaturnih, taktilnih i kemijskih podražaja. Najčešće se javlja na području zuba gdje je sloj cakline najtanji. Razne iritacije uzrokuju bol kada su otvoreni dentinski tubuli. Pacijent tu bol prepoznaje kao da ga boli više zubi ili ponekad svi zubi. Najčešće iritacije su termički podražaji (hladno), a rjeđe i hemijski podražaji (slatko, kiselo). Dentinski bol liječi se zatvaranjem otvorenih dentinskih tubula raznim sredstvima, a neki od njih su zubne paste za osjetljive zube, dentinski athezivi i materijali za dentalne ispune.

Parodontni bol – parodont je potporni aparat zuba i sastoji se od alveolarne kosti, parodontnog ligamenta, zubnog cementa i zubnog mesa. Bol parodontnog podrijetla je obično tup i dosadan za razliku od bola pulpnog porijekla koji je oštar i iritirajući.

Reflektirajući bol – bol određenog zuba ponekad uopće ne mora biti prouzročen tim zubom. Refleksiju bola u određeni zub mogu uzrokovati drugi zub, bol mišićnog podrijetla ili upala maksilarnog sinusa. Često pacijenti dolaze u ordinaciju dentalne medicine zbog bola više stražnjih zubi u gornjoj čeljusti uzrokovanog upravo upalom maksilarnih sinusa. Spomenimo i reflektirajući ili bol neurološkog porijekla prouzročen poremećajima u žvačnoj muskulaturi. Bol koji potječe iz žvačnog mišića može se reflektirati i tada pacijent osjeća kao da ga boli zub. Često se bol reflektira u susjedni zub ili dva-tri zuba do bolnog mjesta, a zna se ponekad reflektirati čak i u suprotnu čeljust. U tom slučaju pacijenti često i ne znaju koji ih zub zapravo boli. Bol u žvačnom mišiću može se reflektirati i točno u zub pa se zna dogoditi da pacijenta boli čvor u mišiću, a prema bolu koju osjeća izgleda kao da ima upalu živca. Područje žvačnih mišića po učestalosti je treći uzrok bolova u području usta i lica. Često se zamjenjuje s bolovima u zubu jer se bolovi manifestiraju na pojedine zube pa tako nastaju greške u terapiji. Zbog toga je vrlo važno pravodobno i točno postavljanje dijagnoze.

Nestomatološki bolovi – postoje i situacije kada bolovi ili preosjetljivost u zubima nemaju nikakve konkretne veze sa zubima. Primjerice, kod sinusnih infekcija kada se osjeća veća osjetljivost u zubima nego obično. Moguće je da se tada osjeti bol ili nelagoda koja izgleda kao da dolazi iz zubi, a zapravo je bol prouzročen sinusnom infekcijom. To se posebno odnosi na gornju čeljust koja se nalazi neposredno ispod sinusne šupljine pa tako pritisak od bola u sinusima može utjecati čak i na zube.


Podijeli s prijateljima

Vezani sadržaji

BH Zdravlje na facebooku


Komentariši