BHZdravlje

Nema reklama za prikazivanje


Čaj koji reguliše apetit

caj komo

Aromatična biljka komorač se najčešće koristi u ljekovite i kulinarske svrhe. Sjemenke komorača se često koriste kao začin u bliskoistočnim i indijskim zemljama, a imaju aromu kao anis. Derivati ove biljke su poznati po pozitivnom djelovanju na liječenje hipertenzije, povećanje proizvodnje mlijeka kod dojilja, pozitivnom djelovanju na probavu i poremećaje disanja.

Samo jedna šalica biljnog čaja od komorača obogaćuje osobu aminokiselinama i antioksidansima, željezom, fosforom, manganom, natrijem, cinkom, vitaminima A, B, C i D, kalcijem, kalijem, magnezijem, molibdenom i sumporom. Najveća zdravstvena prednost čaja od komorača je dobar utjecaj na probavu. Eterično ulje koje se nalazi u komoraču sadrži estrogen koji je odgovoran za ublažavanje štucanja, grčenje mišića i lakšu probavu.

Njegova aromatična svojstva su odlična za liječenje želučanih grčeva, nadutosti i proljeva. Komorač smanjuje stupanj kiselosti u crijevima i želucu, a u isto vrijeme pomaže kod liječenja mučnine i grčeva te oslobađanje crijeva od bakterija i nametnika. Odličan je i za grčeve kod beba.

Čaj od komorača je diuretik koji pomaže kod detoksikacije organizma, a štiti jetru od oštećenja alkoholom i povećava zdrav protok urina. Pomaže i kod liječenja žutice, a zbog čišćenja krvi sprječava bubrežni kamenac i poboljšava funkciju bubrega.

Osobe koje se redovito čiste uz pomoć ovog čaja mogu poboljšati zdravlje zglobova i smanjiti rizik od gihta i artritisa. Komorač smanjuje zadržavanje vode u tijelu što omogućava brže sagorijevanje viška masti, ubrzava rad metabolizma i pomaže kod rješavanja celulita. Poznat je i po regulaciji apetita. Moguće su i nuspojave čaja od komorača, a javljaju se ako osoba uzima lijekove, ako je alergična na celer ili mrkvu te ako je osoba sklona krvnim ugrušcima.


Podijeli s prijateljima

Vezani sadržaji

BH Zdravlje na facebooku


Komentariši