BHZdravlje

Nema reklama za prikazivanje


Čaj od ruzmarina čisti otrove iz tijela i topi kilograme

ruzmarin

Čaj od ruzmarina poboljšava varenje i omogućava da iskoristite najvažnije sastojke iz hrane tako da i niskokalorična dijeta održava organizam u zdravom stanju, piše Lovesensa. Prelijte 2 kašike čaja od ruzmarina sa 300 ml ključale vode i ostavite da stoji 5 minuta, pa nacjedite sok od pola grepfruta i dodajte sjeckane kriške druge polovine voćke.Možete piti odmah, a maksimalna dozvoljena količina je 3 šolje ovog napitka dnevno.

Osnovni hemijski sastojci ruzmarina

Ruzmarin kao glavni sastojak sadrži etersko ulje. Ulje je prijatnog mirisa, ljutog okusa. Sastoji se od kamfora, borneola, pinena, kamfena, cineola i izobornilacetata. Biljka sadrži tanina, saponina i nekih drugih materija (amara).

Svojstva ruzmarina – Djeluje kao izraziti holagog i holeretik (prema Chabrolu intravenozna injekcija pojačava izlučivanje žuči za dva puta kod eksperimentalnih životinja). Holecistokinetik. Osim toga, antispetik, emenagog, hipertenzer, stomahik, antireumatik, antineuralkik, sredstvo protiv kostobolje i reumatizma, opći stimulator.

Indikacije ruzmarina – Oboljenja jetre, insuficijencija i začepljenje, insuficijencija žuči, ciroza jetre (Lenneckova) sa ascitesom i uvećanjem, žutice (posebno hepatocelularna i postrukciona), holecistitisi i holelitijaza. Dismenoreje, leukoreja, astma, bronhitis hronični, gripa, kolitis i dijareja. Hipotenzija. Atonična dispepsija. Reumatizam i kostobolja. Migrene. Opća astenija. Caj od ruzmarina je preporucljiv pacijentima sa bolesnom jetrom. Etericno ulje ruzmarina jedan je od sastojaka Hepatal kapi koji koriste pacijenti sa bolesnom jetrom i osobe sa slabim imunim sistemom.

Podijeli s prijateljima

Vezani sadržaji

BH Zdravlje na facebooku


Komentariši