BHZdravlje

Nema reklama za prikazivanje


Podmladite mozak sa ovim sokom

cveklina

Ispijanje soka od cvekle pre treninga može da pomladi mozak odraslih i natjera ga da radi efikasnije, kao i u mlađim danima, otkrila je nova studija sa Univerziteta Vejk Forest o ovom korenastom povrću.Osim što reguliše procese u mozgu, može i da vam stabilizuje pritisak

“Mnoge studije su do sada pokazale da vježbanje ima pozitivno delovanje na mozak, ali mi smo otkrili da su odrasli sa povišenim krvnim pritiskom koji su svakodnevno pili sok od cvekle postigli bolje moždane veze, koje su vrlo blizu izgledu i ponašanju “mladog” mozga”, rekao je koautor studije V. Džek Rejeski.

Šest nedelja trajala je studija u kojoj su 55-godišnji ispitanici, koji inače nisu vježbali, a imali su visok krvni pritisak, počeli da vježbaju tri puta nedeljno uz ispijanje soka od cvekle sat vremena pre 50-minutnog treninga na traci.Cvekla je inače bogata nitratima, koji se pretvaraju u nitrite i zatim u kiseonikov oksid, koji povećava protok krvi u tijelu.

Analiza je pokazala da, iako su obe grupe vježbača pre studije imale slične nivoe nitrata i nitrita u krvi, oni koji su pili sok od cvekle imali su mnogo višu. Mnoge studije su na temelju ovih podataka otkrile da se tako poboljšava učinkovitost kod vježbanja u svakoj starosnoj dobi.Kako se pri vežbanju motorni korteks koji obrađuje informacije iz mišića jača, u kombinaciji s cveklom donosi mu još više kiseonika, što stvara izvrsne uslove za jačanje mozga.


Podijeli s prijateljima

Vezani sadržaji

BH Zdravlje na facebooku


Komentariši