BHZdravlje

Nema reklama za prikazivanje


Sezam kao lijek

sezam

Sezam posjeduje bogate nutritivne vrijednosti jer sadrži brojne minerale i vitamine koji pomažu u borbi protiv mnogih bolesti. Sezamovo ulje ima dugi rok trajanja te je odlično za očuvanje zdravlja usne šupljine.Sjemenke sezama mogu biti crne, bijele, smeđe i zlatne boje, a osim visokog udjela proteina sadrže velike količine nezasićenih masnih kiselina poput oleinske i linolne.[

Redovitom konzumacijom potiče se lijepa i zdrava koža te se potiče proizvodnja kolagena. Sezamovo ulje dobro je za liječenje kožnih poremećaja i ublažavanje opeklina.Najpoznatiji pozitivni učinci na stanje organizma i liječenje raznih bolesti su zaštita protiv oštećenja uzrokovanih radijacijom, sprečavanje dijabetesa, održavanje zdravlja usne šupljine, snižavanje krvnog tlaka, ublažavanje reumatoidnog artritisa, održavanje probavnog sustava i održavanje zdravlja srca.Konzumacija isključivo sezamovog ulja pomaže u regulaciji šećera u krvi. Sezamove sjemenke sadrže veću količinu magnezija zbog čega pomažu održati ravnotežu krvnog tlaka i sniziti ga. Saznajte u kojim još namirnicama ima najviše magnezija.

Ako želite ukloniti zubni plak sezamovo ulje vam u tome može pomoći. Sezam je bogat vlaknima zbog čega ima pozitivno djelovanje na probavu, a redovitom konzumacijom možete spriječiti konstipaciju.

Sezamove sjemenke su bogate mineralom koji ublažava oticanje i bol kod artritisa zbog čega pomažu održavanju zdravlja kostiju i krvožilnog sustava.Konzumacijom sezamovih sjemenki ili sezamovog ulja možete održati zdrav krvožilni sustav i spriječiti aterosklerozu.Zato što sezam sadrži vitamin A, B1, B6 i E odličan je za sprečavanje starenja kože. Minerali koji se nalaze u sezamu su magnezij, mangan, željezo, bakar, cink i kalcij, a od svih dobrobiti koje nose, odlični su za pomoć kod respiratornih bolesti kao što je astma i za detoksikaciju organizma.

Sezam je najbolje kombinirati tako da se po pirjanom povrću na pari ili po salati posipaju sjemenke sezama, najbolje jedna žlica, a mogu se i popržiti na tavi kako bi dobili blagu orašastu aromu ili staviti u smoothie.Mljevene sjemenke sezama pomiješane sa sezamovim uljem i maslinovim uljem čine tahini. Tahini je zdrav namaz koji se najčešće koristi kao dio doručka, a kojeg se preporučuje konzumirati što češće, radi zdravlja koje pruža organizmu.Sezamove sjemenke se preporučuju konzumirati svim uzrastima, jer ne uzrokuje nikakve nuspojave i u potpunosti su zdrave i poželjne.


Podijeli s prijateljima

Vezani sadržaji

BH Zdravlje na facebooku


Komentariši