BHZdravlje

Nema reklama za prikazivanje


Ulje koje se masovno koristi, a može da izazove strašna oboljenja!

2490 - 17 08 2012

Može da izazove i zapaljenja, a prekomerno zapaljenje u tijelu uzrokuje bilo šta – od artritisa do ozbiljnijih bolesti kao što su Parkinsonova, pa čak i šizofrenija. Ulje uljane repice je odavno postalo redovno na policama zdrave hrane, u velikoj mjeri zahvaljujući svojoj popularnosti koja se odvijala skoro dvije decenije. Ovo ulje ostaje veoma privlačno za potrošače i još uvek je najpopularnije ulje za kuhanje u restoranskoj industriji.Ovo ulje je takođe poznato po svojim prednostima kao što su smanjenje struka, zdravo srce i čistije okruženje.

Međutim, mnogi ljudi ne znaju da je ulje repice zapravo štetno po zdravlje. Biljka uljana repica (kanola) je industrijska biljka, a za proizvodnju ulja koristi se hibridna verzija uljane repice, koja prolazi kroz razne hemijske procese pre nego što se pretvori u popularno ulje. Ulje uljane repice je nekada bilo popularno zbog njegove industrijske upotrebe, ali je njegovo konzumiranje bilo povezano sa raznim zdravstvenim problemima.Pored toga, biljka kanola je bila jedan od prvih organizama koji su genetski modifikovani. To znači da je biljka uljana repica izložena orgromnim količinama pesticida. U skladu sa tim, u ovom članku ćemo vam navesti nekoliko razloga zbog kojih bi ulje repice moglo biti problematično.

Ulje repice prolazi kroz obiman proizvodni proces koji uključuje hemikalije. Biljka uljana repica se pritiska da bi se izvadilo ulje. Zatim se u ulje dodaje natrijum-hidroksid kako bi se uklonile nečistoće. Posle toga, ulje se pere i filtrira pre nego što prođe kroz proces čišćenja kako bi se uklonio miris.

“Kao i sva savremena biljna ulja, ulje repice prolazi kroz proces prerade, čišćenja i degumiranje, a sve to uključuje visoke temperature ili hemikalije sumnjive bezbjednosti. Pošto je ulje repice bogato omega-3 masnim kiselinama, lako postaje užeglo i neprijatnog mirisa kada se podvrgne kiseoniku i visokim temperaturama, mora se dezodorisati. Standardni proces dezodorizacije uklanja veliki dio omega-3 masnih kiselina tako što ih pretvara u trans masne kiseline…”, citirana je Weston Price Foundation u izjavi za TheHealthyHomeEconomist.com.


Podijeli s prijateljima

Vezani sadržaji

BH Zdravlje na facebooku


Komentariši