BHZdravlje

Nema reklama za prikazivanje


Lubenica kao prirodni afrodizijak!

lubi2

Omiljeno letnje voće pored osvježenja svakom muškarcu može produžiti erekciju i pokrenuti zdrave reakcije u organizmuje lubanica.

Jedan od njih je citrulin koji utiče na otpuštanje azotnog oksida u tijelu. To opušta krvne sudove, baš kao što je to slučaj kod Viagre. Lubenica ima prednost da djeluje na čitavo tijelo, a zbog opuštajućeg djelovanja vrlo je učinkovita i kod žena. Najbolje ju je jesti zajedno s košticama jer i one sadrže brojne korisne sastojke koji se nadopunjuju s onima u sočnom crvenom mesu.

Na popisu prirodnih afrodizijaka našla su se i morska jaja koja su bogata jodom i zato imaju vrlo specifičnu aromu. Presjeku se i jedu sirova kašikom, a najbolje ih je konzumirati same. Zbog minerala koje sadrže morskom jajetu se pripisuje da jača muškost i deset puta više nego sirove kamenice. Osim jodom, bogata su selenom, hromom, cinkom i kobaltom.jNajpoznatiji i najdelotvorniji afrodizijak su kamenice ili ostrige, a priča kaže da je Kazanova svoj seksualni nagon podsticao jedući te školjke. Ostrige se poslužuju i jedu isključivo sirove, s ledom i limunom, a mogu se pripremati kao zapečene, na gradele, sa tjestom i  u rižotu.

Međutim, i ostale školjke poput dagnji, sadrže aminokiseline koje utječu na porast polnih hormona. Osim sirove, dagnje se mogu pripremati na na čak 120 načina, a između ostalog na buzaru, u rižotu, s testeninama i u picama kao dodatak.

Afrodizijakom se smatraju i divlje špargle. Bogate su vitaminom E, koji je poznat kao vitamin plodnosti. Rastu kao samonikle biljke u priobalju, a spremaju se na salatu s tvrdo kuhanim jajima i na omlet. Sočni med i orašasti plodovi daju snagu i podsticaj, a utiču pozitivno na emocije među partnerima.

Afrodizijačka sredstva pripisuju se i tartufima, koje zovu crnim dijamantima, a najviše ih ima u Istri u Hrvatskoj. Reč je o vrsti gljiva jedinstvene arome koje rastu ispod zemlje. Beli tartuf ima jaču aromu i intezivnijeg je ukusa i mirisa od crnog, a najbolje ga je jesti svježe naribanog na hranu.


Podijeli s prijateljima

Vezani sadržaji

BH Zdravlje na facebooku


Komentariši