BHZdravlje

Nema reklama za prikazivanje


Instruktor ayurvede Vladimir Čobić za Kameleon: Znate li šta je to ayurveda?

20814828_1824948017515663_872343034_n

Kameleon teži ka tome da uvijek ima posebne i neobične goste pa smo tako ovom prilikom ugostili instruktora ayurvede i učitelja transcedentalne meditacije, gospodina Vladimira Čobića. S njim smo obavili jedan intervju a o čemu smo sve razgovarali pročitajte u nastavku.

Šta je ayurveda?

Ayurveda je jedno drevno znanje koje potiče iz vedske tradicije znanja. To je najstarija tradicija naučnog istraživanja iz poznavanja univerzuma u ljudskoj rasi. Riječ ayurveda je u sastavljena iz sanskrtske “āyus”, što znači “život” i “veda”, – “znanost”.  Ayurveda i ostale vedske nauke nekada su bile jedinstvena cjelina, tačnije do prije 5 hiljada godina kada je ljudska rasa degradirala te su vede podijeljene na četiri glavne vede, četiri pomoćne vede i na još nekih tridesetak aspekata vedske nauke. Ayurveda se bavi nekim praktičnim pitanjima poput toga kako biti zdrav, kako biti sretan, kako biti koristan.

Šta su izvori ayurvede?

Mi ovdje pripadamo zapadnoj civlizaciji, imamo zapadni sistem obrazovanja. Nauka koja je nastala prije 300-400 godina pojavom Isaka Njutna je objektivna nauka i njeg glavni fokus istraživanja je objekat. Vedska nauka je za razliku od zapadne subjektivna nauka gdje je osnova subjekat koji spoznaje ili jednostavnije rečeno da je učenik mnogo važniji od predmeta koji se izučava. Veda je nešto što niko nije izmislio, napisao niti stvorio – veda je matrica univerzuma. Prije nego što nešto treba da nastane ta matrica počne da se odmotava jer je to plan univerzuma. Prije nekoliko miliona godina neki vedski mudraci su to spoznali a da bi neko mogao da shvati vedu on mora da bude na visokom stupnju svijesti.

20793079_1824947740849024_322321926_n

Šta je filozofija zdravlja i bolesti prema ayurvedi?

U ayurvedi zdravlje predstavlja cjelinu. Narušavanje cjeline se naziva bolešću ili neravnoteža. Obnavljanje te cjeline znači obnoviti zdravlje. Cjelina podrazumjeva da su te energije koje čovjek posjeduje prvo u skladu sa samim sobom pa onda i sa bližom okolinom a u idealnom slučaju i sa svime što postoji. Da bi se taj sklad održa ayurveda preporučuje različite postupke i tehnike a osnova svega toga je joga. Joga znači jedinstvo pojedinačnog života sa kosmičkim životom. Savremena medicina kaže da je devedeset posto bolesti ustvari psihosomatskog porijekla. Te bolesti nastaju kršenjem određenih prirodnih zakonitosti.  Dakle, ako kršite određene prirodne zakonitosti priroda to kažnjava.

Koje su osnove ayurveda učenja?

Postoje dva drevna spisa Ćaraka Samhita i  Suśruta Saṃhitā. Ćaraka je bio mudrac koji se bavio internom medicinom i prevencijom svih mogućih tipova bolesti dok je Suśruta bio mudrackoji se bavio hirurgijom. Osnovno načelo ayurvede je da se određena pojava liječi suprotnim efektom – ako u čovjeku postoji previše sluzi mi trebamo dati nešto što će tu sluz da isuši. U ayurvedi postoje tri sistema liječenja – božanski, ljudski i demonski. Božanski sistem liječenja je liječenje dragim kamenjem, mineralima i metalima. Ljudski način liječenja podrazumijeva različite masaže, pročišćavanje crijeva, pluća, želuca, puštanje krvi i slično. Demonski način liječenja podrazumijeva prije svega hirurgiju.

Koji su oblici ayurvedskih tretmana i imamo li dovoljno ayurveda stručnjaka?

U Evropi pravih stručnjaka ima jako malo. U Njemačkoj postoji jedna bolnica ayurvede i tu rade pravi stručnjaci. Sama ayurveda ima tri koraka liječenja: ustanoviti uzrok bolesti, uravnoteženost i pročišćavanje.

Save


Podijeli s prijateljima

Vezani sadržaji

BH Zdravlje na facebooku


Komentariši