BHZdravlje

Nema reklama za prikazivanje


Hrana za mozak

S obzirom na to da mozak upravlja većinom tjelesnih funkcija važno je u svakodnevnu prehranu uvrstiti namirnice koje će pomoći kod zaboravljanja, umora i nedostatka koncentracije.

Riblje ulje su omega 3 masne kiseline koje su prijeko potrebne za pravilan rad mozga i srca. Ako osoba ne može probaviti riblje ulje, savjetuje se da se posluži zamjenom, a to je losos. Barem dva puta sedmično  bi se trebao konzumirati losos.

Ljekovita svojstva avokada su golema. Avokado je egzotično voće koje se smatra iznimno kaloričnom namirnicom te sadrži i zdrave nezasićene masne kiseline koje su dobre za održavanje moždanih stanica fleksibilnima. Redovitom konzumacijom avokada osigurava se bolji protok krvi i štite se živčane stanice u mozgu.

Brokula spada u zeleno povrće te se sastoji od dva važna elementa za mozak. U brokuli se nalazi vitamin K koji jača kognitivne sposobnosti, a kolin kojim je isto tako brokula bogata poboljšava pamćenje. Brokula sadrži i značajne količine folne kiseline koja je najbolja u borbi protiv Alzheimerove bolesti.

Borovnica je ljubičasto voće koje se smatra superhranom za mozak jer se njenim redovitim konzumiranjem potiče pamćenje i obnavljaju sjećanja. Svakodnevnim konzumiranjem borovnica potiče se koncentracija.

Cjelovite žitarice s niskim glikemijskim indeksom predstavljaju odličnu hranu za mozak jer u potpunosti zadovoljavaju potrebe za uravnoteženim izvorom energije. Kako bi mozak mogao obavljati svakodnevne funkcije potrebna mu je energija, a vještine koncentracije su usko povezane s moždanom zalihom glukoze.


Podijeli s prijateljima

Vezani sadržaji

BH Zdravlje na facebooku


Komentariši


Vremenska prognoza