BHZdravlje

Nema reklama za prikazivanje


Ulje konoplje – prirodni proizvod koji štiti zdravlje

Hladno prešana ulja nastala od sjemenki neophodna su u svakodnevnoj prehrani i preduvjet su dobrom zdravlju zbog visokog udjela aktivnih tvari ljekovita su sredstva i kod težih oboljenjaUz nedostatak vremena i previše rafinirane hrane čovjek danas ne unosi u organizam dovoljne količine nužnih tvari od kojih su najvažnije esencijalne masne kiseline.

Kako se onda zaštiti i ojačati organizam kako bi nas štitio od mnogobrojnih oboljenja? To ćete najlakše postići konzumacijom hladno prešanih ulja.

 

Ulje konoplje i ulje uljane repice

Iako nisu jedina ulja koja svojim svojstvima štite zdravlje organizma, ulje konoplje i uljane repice su danas vrlo popularna.

Ulje konoplje je jedno je od rijetkih ulja koja imaju omjer omega-6/omega-3 masnih kiselina u skladu s preporukom EFSA-e (znanstveno utemeljena organizacija za zaštitu i informiranje potrošača ), a koja iznosi 3 – 5 : 1. Ono sadrži oko 80 % višestruko nezasićenih masnih kiselina. Brojne kliničke studije pokazale su da hrana od sjemenki industrijske konoplje ima pozitivno djelovanje na imunološki sistem i opće zdravstveno stanje organizma.

Primjereno je u svakodnevnom korištenju kao ulje koje dodajemo gotovim toplim ili hladnim obrocima, a može se izravno nanositi na kožu lica ili tijela. Provedeno je puno istraživanja o djelovanju konpljinog ulja na zdravlje koje se sve češće spominje kao pripravak koji pomaže protiv boli, upala, anksioznih stanja, a svojim svojstvima sprječava nastanak raka i Alzheimerove bolesti.

Ulje uljane repice je visokokvalitetno prirodno rafinirano ulje bogato je nezasićenim masnim kiselinama koje mu daju izuzetnu vrijednost u suvremenoj ishrani. Značajan je izvor jednostruko nezasićene oleinske kiseline.

Repica se smatra poželjnim izvorom masti jer nezasićene masti doprinose održavanju normalne razine kolesterola u krvi. Upotrebi ulja od uljane repice pripisuje se velika važnost, jer pomaže dostizanju dobre krvne slike masnoća u krvi, koja je poželjna kod ljudi bez posebnih rizičnih faktora kao i kod ljudi koji zbog urođenih problema s metabolizmom masti ili zbog drugih okolnosti moraju slijediti dijetalni način prehrane. Zbog izvrsne stabilnosti na visokim temperaturama, repičino ulje je pogodno za pečenje, prženje čak i u fritezi, kuhanje, a može se dodavati i u hladna jela poput salata.


Podijeli s prijateljima

Vezani sadržaji

BH Zdravlje na facebooku


Komentariši


Vremenska prognoza

Funded by Norwegian Ministry of Foreign Affairs | Implemented by and | In cooperation with Ministry of Health of Tuzla Canton