BHZdravlje

Nema reklama za prikazivanje


Kako se u trudnoći zaštiti od gripe i prehlade

Imunološki sistem  kod trudnica je slabiji što ih čini osjetljivijima na sve bolesti. Virus obične prehlade te virus influence, ako se ne liječe pravilno i pravovremen​o​, mogu uzrokovati pojave težih komplikacija.

Evo savjeta stručnjaka:

Svim trudnicama koje redovito kontroliraju trudnoću,  uobičajeno preporučuje se uzimanje mineralovitamiskih preparata za trudnice, i to su u pravilu dovoljne količine svega što je potrebno. Eventualno u slučaju teže anemije može se uz ove preparate dodati još i preparat željeza. Za vrijeme prehlade nema potrebe za povećavanjem doza ovih preparata. Također,  ljekari  te napominju kako se trudnice mogu cijepiti protiv gripe za vrijeme drugog i trećeg trimestra trudnoće.

Dakle,  kako uobičajenu prehladu zapravo nije potrebno liječiti osim posve simptomatske terapije – prije svega snižavanja povišene temperature, a može se uticati i na vodenkasti iscjedak iz nosa, suhi, nadražajni kašalj te osjećaj ”grebanja” u grlu. Glede terapije, ona je zapravo ista, radilo se o trudnoći ili ne.

“Za snižavanje temperature se u trudnoći u pravilu se koristi paracetamol (stručno ime lijeka koji se javlja pod drugim komercijalnim). Potrebno je snižavati temperaturu višu od 37,5 stepeni Celzijevih, a svaka četiri sata​ ​se, u slučaju potrebe, može uzeti jedna tableta za odrasle – a to je 500 mg. Ukoliko je temperatura viša od 38,5 stepeni, mogu se odjednom uzeti i dvije tablete. Ukoliko je potrebno, tokom 24 sata se može uzeti šest do deset tableta što se rijetko kada mora učiniti i u tim dozama ne bi trebalo biti nikakvih značajnijih nuspojava, tvrde ljekari


Podijeli s prijateljima

Vezani sadržaji

BH Zdravlje na facebooku


Komentariši