BHZdravlje

Nema reklama za prikazivanje


Soda bikarbona protiv gljivica

Gljivice na nogama i na noktima su dosta česte, a češće se javljaju kod muškaraca iako ne zaobilaze ni žene. Kada ih jednom dobijete, jako ih se teško riješiti. Gljivice na nogama najčešće dolaze zbog velikih količina vlage, kvasca i plijesni, obično od neprimjerene obuće u kojima se noge jako znoje. Ako imate žutu ili bijelu mrljicu na noktima, možete posumnjati u gljivice jer to je prvi stadij ovog oboljenja.

Ako gljivice ne liječite na vrijeme, s vremenom mogu promijeniti i boju i oblik, a nokat može postati zadebljan ili se može početi listati. Gljivice na noktima treba započeti liječiti na vrijeme jer ih se bez liječenje nećemo moći riješiti. Ne želite li kupovati razne kreme, gljivica na nogama možete uspješno izliječiti i uz pomoć sode bikarbone i octa. Soda bikarbona jedno je od najboljih domaćih lijekova protiv gljivica.

Zašto su soda bikarbona i ocat toliko dobri za rješavanje gljivica na nogama? Njihova tajna je da najbolje djeluju zajedno jer soda bikarbona sprječava širenje i razmnožavanje gljivica dok ih ocat ubija.

Najbolji recept za rješavanje gljivica prirodnim putem je:

  • 5 kašikica sode bikarbone
  • 1 šoljica jabučnog octa
  • voda

Za početak u posudu u kojoj ćete natapati noge dodajte vodu i jednu šalicu jabučnog octa. Položite noge unutra i ostavite ih tako 15 minuta. Nakon toga, noge osušite papirnatim ručnicima. Potom u vodu s octom dodajte sodu bikarbonu te ponovite postupak natapanja nogu.


Podijeli s prijateljima

Vezani sadržaji

BH Zdravlje na facebooku


Komentariši


Vremenska prognoza