BHZdravlje

Nema reklama za prikazivanje


Začini i ulja za čišćenje jetre – uklanjaju nagomilane masnoće

Bolest nealkoholne masne jetre stanje je koje može dovesti do zatajenja jetre i drugih ozbiljnih komplikacija, upozorava dr. Mehmet Oz. Najčešće pogađa ljude od 40 do 60 godina, dodaje doktor.Nealkoholna bolest masne jetre naziv je za skupinu stanja koja uzrokuju da se višak masti izgradi u stanicama jetre. Slična je alkoholnoj bolesti jetre, ali se javlja kod ljudi koji ne piju ili ne piju pretjerano alkohol – kaže dr. Oz.

Kaže da stručnjaci smatraju da nealkoholna bolest masne jetre sama po sebi ne šteti jetri puno, no može izazvati teško stanje koje se naziva nealkoholni steatohepatitis, koji može oštetiti jetru i izazvati cirozu.

Stručnjaci još ne mogu sa sigurnošću reći što uzrokuje bolest masne jetre, ali je usko povezana s debljanjem i pretilošću te medicinskim stanjima kao što su otpornost na inzulin i dijabetes. Također nije jasno što uzrokuje da se bolest masne jetre pretvori u nealkoholni steatohepatitis – kaže dr. Oz.

Nealkoholna bolest masne jetre obično je tiho stanje, što znači da ljudi općenito nemaju simptome, a tek otkrivaju da ih imaju kroz testove krvi koje otkrivaju povišene razine jetrenih enzima, pojašnjava slavni liječnik.

Kada se pojave simptomi, oni mogu uključivati umor, bol u trbuhu (osobito u gornjem desnom dijelu trbuha), mučninu, gubitak težine, žuticu, svrab, oticanje nogu, gubitak apetita i mentalnu zbunjenost – kaže dr. Oz.

Dodaje da najveći rizik za bolest masne jetre imaju pretili ljudi, oni s dijabetesom, inzulinskom rezistencijom ili metaboličkim sindromom te ljudi koji imaju visoke razine holesterola ili triglicerida – kaže dr. Oz. Dodaje i da naglo mršavljenje te nezdrave prehrambene navike također mogu doprinijeti bolesti masne jetre.


– Neki ljudi koji razviju nealkoholnu bolest masne jetre nemaju uopće faktore rizika, i dok bolest najviše utječe na odrasle ljude, liječnici primjećuju sve više djece kojima je dijagnosticirana – kaže dr. Oz.

Kaže da nema specifičnog liječenja za bolest masne jetre, no kao najvažnije korake izdvaja izbacivanje visoko fruktoznog kukuruznog sirupa iz prehrane, obogaćivanje jelovnika namirnicama bogatim vrijednim nutrijentima (ponajviše zelenog lisnatog povrća), ljekovitim začinima (češnjak, krukuma) i zdravim masnoćama poput maslinova ulja.


Podijeli s prijateljima

Vezani sadržaji

BH Zdravlje na facebooku


Komentariši


Vremenska prognoza

Funded by Norwegian Ministry of Foreign Affairs | Implemented by and | In cooperation with Ministry of Health of Tuzla Canton