BHZdravlje

Nema reklama za prikazivanje


Autizam – manjak vitamina D kod beba u maternici

Djeca do treće godine s dijagnozom autizma imala su niže razine vitamina D dok su bili još u maternici, pokazala je nova kineska studija objavljena u Journal of Bone and Mineral Research. Time su pronašli poveznicu između autizma i manjka vitamina D.

Stručnjaci smatraju da niske razine ovog vitamina tijekom trudnoće mogu znatno povećati rizik od razvoja autizma kod djeteta.U svojoj studiji uspoređivali su razinu vitamina s njihove tri godine i s onom dok su još bili u majčinoj utrobi. Te podatke su dobili iz krvi odmah po porodu beba.Od 1000 trogodišnjaka, njih 310 razvilo je autizam.

Poremećaje iz spektra autizma karakteriziraju teškoće u komunikaciji i društvenoj interakciji kao i teškoće u kognitivnom i emotivnom smislu. Novija istraživanja upućuju na to da bi problem mogao biti u prevelikom broju spona između moždanih stanica te da to može preopteretiti i zbuniti mozak. Iako, i sami stručnjaci ne razumiju kako je moguće imati previše neuronskih veza.

Vitamin D povezan je i s drugim stanjima, poput demencije, migrean i mentalnih bolesti poput shizofrenije i depresije. Ako tijelu manjka vitamina D, mentalne bolesti i simptomi mogu se čak i pogoršati.Naše tijelo proizvodi vitamin D dok smo izloženi sunčevim zrakama. Taj vitamin je važan za apsorpciju kalcija, rast i razvoj imuniteta, piše International Business Times.


Podijeli s prijateljima

Vezani sadržaji

BH Zdravlje na facebooku


Komentariši