BHZdravlje

Nema reklama za prikazivanje


Kako da “isključite” hormon za gojenje u vašem organizmu

Ukoliko želite da efektivno smršate, onda morate deaktivirati hormone koji skladište salo. Pročitajte ovih nekoliko savjeta kako to i da učiite! Izgladnjivanje vam neće nimalo pomoći pri mršavljenju, čak ćete možda i dobiti na kilaži. Ovo je čest problem kod gojaznih osoba jer misle da će malim unosom kalorija izgubiti kilograme.

Kada ne uzimate kalorije, vaši hormoni za sagorjevanje kalorija se usporavaju. Visceralne masti koje su najupornije mogu se sagorjeti samo ispravnom aktivacijom hormona.Koliko god čudno zvučalo, stres kod nekih ljudi može dovesti do povećanja apetita. Ovakva vrsta povećanja apetita je direktno povezana sa nivoom kortizola.
Jedini način da se smanji nivo kortizola jeste da vježbate ili meditirate. Zdrava ishrana je takođe važna, nemojte jesti masno meso, jedite ribu i orahe, unesite što više omega 3 masnih kiselina, takođe jedite voće i povrće jer će ono obezbjediti vlakna koja su vam potrebna. Jako je bitno i da dovoljno spavate.
Insulin je jako važan hormon kog ispušta pankreas kako bi obradio glukozu i šećere pretvorio u energiju. Visok nivo insulninske rezistencije doprinosi gojenju, a takođe i dijabetesu.
Najbolji način da se ne razvije rezistencija na insulin jeste što manji unos šećera. On je glavni uzročnik visceralne masnoće. Takođe, spavajte 7-8 sati dnevno, jer manjak sna takođe dovodi do rezistencije na insulin.
Leptin je hormon koji iznenađujuće funkcioniše. Kada jedete više on više i brže reguliše masti i šećere, a radi potpuno suprotno kada ne jedete dovoljno. Ovo je zbog toga što je naše tijelo programirano da obzbedi energiju za preživljavanje
Najbolji način da odignete nivo leptina jeste da konzumirate ugljene hidrate, ali da pritom i vježbate. Brze šetnje će vam pomoći u povećanju endorfina koji smanjuje stres i anksioznost.

Podijeli s prijateljima

Vezani sadržaji

BH Zdravlje na facebooku


Komentariši