BHZdravlje

Nema reklama za prikazivanje


Ljubičasta hrana: Eliminiše upalne procese, čuva srce, topi kilograme!

Brojna su istraživanja potvrdila: što je hrana tamnija i zagasitija, to sadrži više antioksidansa. Namirnice poput patlidžana, crvenog kupusa, šljiva, smokava, grožđa, borovnica i cvekle smanjuju upalne procese i oksidativni stres u organizmu, a to znači da neutraliziraju štetno delovanje slobodnih radikala. A danas znamo da su upravo upalni procesi glavni okidači za nastanak najtežih oboljenja, poput raka.

Te su namirnice zaštitnici zdravlja kardiovaskularnog i sistema za varenje, a doprinose i mladolikom izgledu i vitalnosti organizma. Štite od demencije i čuvaju zdravlje kože i jetre. Učestalom konzumacijom tamnog voća i povrća smanji ćete rizik od hipertenzije, povišenog holesterola, gojaznosti, srčanih oboljenja i dijabetesa.

Tamnoplave i ljubičaste namirnice sadrže resveratrol i antocijanine koji imaju snažna antioksidativna svojstva. Pogledajte koje ljubičaste namirnice su nam lako dostupne;  crveni luk,  crveni kupus, patlidžan, cvekla, borovnice i sladak krompir.


Podijeli s prijateljima

Vezani sadržaji

BH Zdravlje na facebooku


Komentariši


Vremenska prognoza

Funded by Norwegian Ministry of Foreign Affairs | Implemented by and | In cooperation with Ministry of Health of Tuzla Canton