BHZdravlje

Nema reklama za prikazivanje


Međunarodni dan djece oboljele od raka – „Rak kod djece je izliječiv“.

Međunarodni je dan djece oboljele od raka. Od 150.000 djece kojoj se u Evropi dijagnosticira dječiji kancer, njih oko 3.000 se ne uspije izboriti, što čini dječiji kancer vodećim kod dječije smrtnosti od nezaraznih bolesti.Međunarodni dan djece oboljele i liječene od raka ( ICCD ) je globalna surađivačka kampanja osnovana na podizanju svijesti o dječijem raku, te izražavanju podrške djeci i adolescentima sa rakom, preživjelima i njihovim porodicama.

Dan promoviše poštovanje i veće razumjevanje problema i izazova koja se tiču djece oboljele od raka. Također reflektuje potrebe za pravednijim i boljim pristupom kako samim tretmanima tako i brizi o svoj djeci koja boluju od raka, širom svijeta.

5 razloga da podržimo ovaj dan :

Dječiji rak je izlječiv – ali postoji značajna nejednakost u postotku preživljavanja različitih zemalja i unutar samog kontinenta.

Pristup najboljoj mogućoj brizi – je ljudsko pravo, a ne tek privilegija. Svako dijete, bilo gdje u svijetu, zaslužuje najbolji tretman i brigu.

Djeca su naša budućnost – svako dijete je nezamjenjiv doprinositelj svojoj, kao i našoj, zajednici i državi. Za svako dijete koje umre od raka, svijet gubi 71 godinu života.

Nijedna porodica nebi smjela bankroptirati, izgubiti svoje prihode, ili postati siromašnija kada dijete oboli od raka. Nijedno dijete, niti porodica nebi se trebali suočavati sa rakom sami.

Jedna smrt je i previše. Previše djece i adolescenata umire od raka širom svijeta. Na osnovu sadašnjih limitiranih statistika, jedno dijete umire od raka svake tri minute. Efektivni tretmani za određene tipove raka još uvijek ne postoje u mnogim niže i srednje razvijenim zemljama – pa čak i u nekim razvijenim.


Podijeli s prijateljima

Vezani sadržaji

BH Zdravlje na facebooku


Komentariši