BHZdravlje

Nema reklama za prikazivanje


Pazite kako čuvate “kućnu apoteku”

Uz lijekove koje ukućani inače koriste kao dio redovite terapije, svako bi kućanstvo trebalo imati ormarić s lijekovima za samoliječenje manjih zdravstvenih problema i simptoma, kao što su manje porezotine, opekline, povišena temperatura, grlobolja, kašalj, začepljen nos i slično.

– Sadržaj obiteljske apoteke ovisit će o broju, zdravstvenom stanju i dobi ukućana, a kada ih nabavljamo obavezno se treba posavjetovati s liječnikom ili ljekarnikom, kako bi se izbjegle nuspojave nastale zbog kontraindikacija, klinički značajna interakcija, duplikacija terapije (na primjer ako koristimo nekoliko vrsta ibuprofena), ili nepravilna primjena – upozoravaju farmaceuti.

Kvaliteta i sigurnost

– Posebno je dobro imati kod kuće proizvode koji se koriste za simptomatsko liječenje prehlade, dakle lijekove protiv bola i za snižavanje temperature.

Važno je voditi računa o tome da nabavljamo isključivo lijekove koji su odobreni od odgovarajuće institucije koji su kvalitetni, sigurni i učinkoviti, ako ih upotrebljavamo u skladu s uputama, te da ih pravilno čuvamo i redovito provjeravamo rok trajanja, odnosno zamijenimo one čiji je rok trajanja prošao. Osim toga, kod nekih je lijekova jako važno voditi računa i o uvjetima čuvanja te rokovima koji vrijede nakon što smo ih otvorili, što je obično navedeno na ambalaži, ili u uputama o primjeni lijeka, što posebno vrijedi za kapi za oči, neke biljne sirupe, probiotike i slično.

Pravilno skladištenje je jako važno

– Neki lijekovi i nakon što su otvoreni vrijede do roka valjanosti navedenog na ambalaži, no njihova učinkovitost može se potvrditi  jedino ako su uistinu skladišteni u skladu s preporukama o čuvanju. Na primjer, glicerolski čepići za djecu kod konstipacije (zatvora), ili čepići za snižavanje tjelesne temperature (paracetamol, ibuprofen), moraju se čuvati na temperaturi do 25 stepeni, jer se lako otapaju i deformiraju na temperaturama višima od tjelesne temperature, osobito ako ih nosimo u torbama za plažu i slično – upozoravaju farmaceuti.


Podijeli s prijateljima

Vezani sadržaji

BH Zdravlje na facebooku


Komentariši