BHZdravlje

Nema reklama za prikazivanje


Prodišite punim plućima

Sezona je gripa i prehlada, a sa njima skoro obavezno dolazi i mučni, bolni, iscrpljujući produktivni kašalj.Iako mnogima izgleda kao bezazleni, prateći simptom, veoma je važno da obratite pažnju i očistite pluća, grlo i bronhije od nagomilanog šlajma, jer on nije samo prepreka normalnom disanju, već i izuzetno plodno tlo za razvoj bakterija. Ne čekajte da se situacija pogorša, već pomozite sebi – prodisaćete, osjećati se mnogo lakše i ubrzati oporavak!

Stvari koje treba da uradite:

Pijte dosta tečnosti
Tople supe i čajevi biće od najveće koristi. Tečnost će pomoći neophodnu hidrataciju tijela i tako ubrzati oporavak, a toplota će umiriti nadraženo grlo.

Unosite vitamine
Posebnu pažnju obratite na cink i vitamin C, ključne vitamine za izgradnju jakog imuniteta.

Boravite na svježem vazduhu
Priroda zaista liječi sve – vitamin D iz sunca doprineće ubrzanju oporavka, pa ako se osećate dovoljno dobro, malo prošetajte ili popijte čaj u bašti, vrijeme nam sada ide u prilog!

Provjetravajte prostorije
Od ključnog značaja za oporavak jeste i boravak u prostorijama sa svježim, čistim vazduhom. Nedovoljno luftiranje prostorija čini da se bakterije i virusi duže zadržavaju u prostoru i tako usporavaju proces ozdravljenja.

Preparat za iskašljavanje
Pronađite preparat koji smanjuje gustinu sekreta i tako olakšava iskašljavanje, odnosno izbacivanje šlajma. Odaberite sirup, tablete ili kapi, šta vam djeluje najpraktičnije, a oko izbora neka vam pomogne ljekar ili farmaceut.

Šta ne smijete raditi;

Izbjegavanje odmora
Da je san i odmor najbolji lijek, doktori nam govore odavno. Za brži oporavak, veoma je važno da dovoljno spavate, utoplite se i da se fizički ne zamarate.

Pušenje i alkohol
Sam boravak u zadimljenoj prostoriji pogoršava već osjetljive disajne puteve i izaziva još jači kašalj – konzumiranje cigareta da i ne spominjemo!

Loša ishrana
Dok ne ozdravite, izbjegavajte kafu, kiselu i prženu hranu, mliječne proizvode i slatkiše, jer samo pogoršavaju stanje. Naročito izbjegavajte slane grickalice, jer će vam iritirati ionako nadraženo grlo i izazivati još jači kašalj


Podijeli s prijateljima

Vezani sadržaji

BH Zdravlje na facebooku


Komentariši


Vremenska prognoza