BHZdravlje

Nema reklama za prikazivanje


Bezglutenska dijeta eliminiše neuropatske bolove?

Rezultati novog istraživanje naučnika sa Univerziteta Šefield pokazuju da bezglutenska dijeta može da posluži kao prevencija bola koji se javlja zbog periferne neuropatije, čiji uzrok je osjetljivost na gluten. Naučnici su utvrdili da dijeta bez glutena može da olakša simptome povezane sa glutenskom neuropatijom, oštećenjem nerava koje uzrokuje slabost, utrnulost i bol, obično u rukama i stopalima, ali može da se pojavi i u drugim dijelovima tijela.

Osetljivost na gluten uzrokuje bol u abdomenu, nadutost i gasove, ali kod nekih ljudi intolerancija može da rezultira i bolnim stanjem nerava.

“Ova studija je obećavajuća jer pokazuje da bezglutenska dijeta može da eliminiše bol koja se javlja zbog glutenske neuropatije”, kaže autor studije doktor Panagiotis Zis.

Naučnici tvrde da osetljivost na gluten može da bude povezana sa perifernom neuropatijom, stanjem oštećenja nerava izvan mozga i kičmene moždine.

Studija iz 2015. godine je utvrdila da je 32 odsto ljudi sa perifernom neuropatijom osetljivo na gluten. Stanje periferne neuropatije obično je povezano sa dijabetesom. Naučnici kažu da kada osoba osjeća takav bol, a to stanje ne može da se objasni, i ima intoleranciju na gluten, dijagnoza može da bude glutenska neuropatija.

U grupi ispitanika, nakon pridržavanja striktne bezglutenske dijete, 89 odsto učenika nije više osjećalo bol prouzrokovan neuropatijom.

To nije prva studija o uticaju bezglutenske dijete na bol. U studiji iz 2010. godine, od 15 pacijenata sa neuropatijom, koji su jeli hranu bez glutena, 11 od njih je stabilizovalo svoje stanje.Iako istraživanje pokazuje vezu između bezglutenske ishrane i smanjenja bolova, ne pokazuje da jedno uzrokuje drugo, napominju naučnici.

“Da bi ovi rezultati dobili potvrdu potvrdili, potrebno je sprovesti još istraživanja”, zaključuje doktor Zis.


Podijeli s prijateljima

Vezani sadržaji

BH Zdravlje na facebooku


Komentariši


Vremenska prognoza