BHZdravlje

Nema reklama za prikazivanje


Hemijski piling je najbolje raditi u rano proljeće

Nova, proljetna sezona kuca na vrata. Jedva čekamo da prođe ovaj ledeni talas, da nas svako jutro budi sunce. Odmah smo svi bolje raspoloženi, a s tim dolaze i lepršava proljetna izdanja koja podrazumijevaju cvijetne haljine, pastelne boje, otvorene cipele…

Sve to ljepše izgleda na njegovanim ženama. Kada govorimo o njezi, prva se nameće njega kože, posebno kože lica. Kao i u svim drugim sferama, i u njezi kože svake godine pojavljuju se novi trendovi.

Tretmani koji su bezvremenski i koji se svake godine pijavljuju u nekom poboljšanom izdanju su svakako hemijski tretmani. Ovom metodom se žene služe stotinama godina. Neke od nas rado i dan danas primjenjuju Kleopatrin ritual kupanja u mlijeku, a to nije ništa drugo nego tretman mliječnom kiselinom.

O savremenim tretmanima hemijskim kiselinama razgovarali smo sa našom SUPER ŽENOM, makeup artisticom i kozmetičarkom Stellom Petermanec. 

Mnogo ljudi ostaje s upitnikom iznad glave kad čuju za tretman sa AHA i BHA kiselinama. Riječ je o hemijskom pilingu kojem se mogu podvrgnuti osobe od 15 godina pa nadalje. Jedino nije preporučljivo raditi na jako osjetljivoj i tankoj koži. Ovim postupkom uklanja se prvi sloj kože i potiče se regeneracija ćelija, tj. obnavljanje tog sloja koji se ukloni“, objašnjava Petermanec.

Na prvu, laiku se ovo čini kao jedan agresivan tretman za osjetljivu kožu kakva je na licu. Ali, samo tako zvuči.

Kiseline kojima se radi ovaj tretman su veoma blage. Koža ih bolje podnosi nego mehanički piling na prirodnoj bazi, koji vešina žena koristi kod kuće“, kaže naša sagovornica.

Kada kupujemo kreme za lice, omiljeni sastojci jesu hijaluronska ili voćne kiseline. Najčešće je njihovo prisustvo u proizvodu presudno da li ćemo ga uopšte kupiti. Ali, naša stručnjakinja ima i neke druge preporuke.

AHA kiseline su niskomolekularne kiseline, što znači da prodiru dublje. Osim AHA kiseline, za kožu je jako korisna i glikolna, koja se dobija iz šećerne trske i koja je preporučljiva za kožu sa hiperpigmentacijom. Salicilna kiselina  se posebno preporučuje osobama sa aknoznom, masnom kožom. Iz agruma se uzimaju te popularne voćne kiseline i proizvodi i tretmani koji ih sadrže preporučuju se osobama sa normalnom i neproblematičnom kožom jer je njihova uloga da osvježavaju kožu. Svakako je važno obratiti pažnju na postotak kiseline u proizvodu”.

Svakodnevna njega jako problematične kože je posebna priča.

Za kožu sa ožiljnim tkivom najbolja je THC kiselina. To je najnoviji trend u svijetu kozmetologije. Tretman THC kiselinom rješava probleme u dubokim slojevima kože. I sama sam radila ovaj tretman i prezadovoljna sam”, otkriva naša SUPER ŽENA i vlasnica kozmetičkog studija Stella.

Hemijski tretman je najbolje raditi u rano proljeće i kasnu jesen, budući da podrazumijeva eksfolijaciju kože i rade se nekoliko puta. Nakon samog tretmana kožu je neophodno zaštiti dnevnim kremama sa minimalnim SPF 20.

Sve spomenute tretmane možete uraditi u kozmetičkom studiju Stella u Turalibegovoj ulici, na broju 55. Garancija za sigurnost vaše kože jeste 15-ogodišnji uspješni rad spretnih ruku naše SUPER ŽENE Stelle Petermanec.

 


Podijeli s prijateljima

Vezani sadržaji

BH Zdravlje na facebooku


Komentariši