BHZdravlje

Nema reklama za prikazivanje


Najbolji saveznik u borbi protiv raka debelog crijeva

Studija Centra za istraživanje kancera na Jejlu pokazala je da redovno konzumiranje jedne grupe namirnica značajno smanjuje šanse za povratak raka debelog crijeva i povećava stopu preživljavanja pacijenata oboljelih od te bolesti.

U istraživanju je učestvovalo 826 pacijenata sa trećim stepenom raka debelog creva, a rezultati su pokazali da redovno konzumiranje svih vrsta orašastih plodova, poput lešnika, badema ili oraha, ima pozitvno dejstvo na njihovo zdravlje.Pacijenti su orašaste plodove konzumirali u prosjeku šest i po godina nakon hirurškog odstranjivanja tumora i hemoterapije.

Kod pacijenata koji su svake nedelje konzumirali najmanje dvije porcije (28 grama) orašastih plodova, zabilježeno je poboljšanje od 42 odsto ukoliko je tumor u potpunosti bio odstranjen i uništen, odnosno generalno poboljšanje od 57 odsto.

Autor studije Temidajo Fadelu kaže da ovi rezultati podvlače značaj ishrane i drugih životnih faktora u ozdravljenju pacijenata. “Istovremeno jer sprovedeno još nekoliko studija koje su pokazale da zdrav način života, poput redovne fizičke aktivnosti, smanjenog unosa šećera i održavanja optimalne tjelesne težine, poboljšavaju šanse za pobjeđivanje raka debelog crijeva”, rekao je.

Istraživanje je objavljeno u Magazinu kliničke onkologije.


Podijeli s prijateljima

Vezani sadržaji

BH Zdravlje na facebooku


Komentariši