BHZdravlje

Nema reklama za prikazivanje


Riješite se napetosti i stresa

Šest sati ujutro. Budite se, tiho je i vani je još uvijek mrak. Kuhate jutarnju kaFu i razmišljate o obvezama koje vas danas čekaju i tada osjetite taj tako poznat osjećaj.Napetost, nervoza, ne možete se nikako skoncentrirati i napraviti plan, mislite kako niste dorasli današnjim izazovima, a potom se javlja i fizička bol te probavne tegobe. Pitate se kako sebi pomoći i kako preživjeti dan?

Naš organizam svakodnevno je izložen velikoj količini stresa zbog čega nam tijelo žudi za opuštanjem. Broj osoba koje pate od poremećaja raspoloženja zabrinjavajuće je velik, a predviđa se kako će upravo to biti najčešća bolest u industrijaliziranom svijetu do 2020. godine i s njom će se susresti čak 27% ljudi. Brojne obveze, natrpani dnevni rasporedi, obiteljski život, pritisci na radnom mjestu, stres, očekivanja društva, poplava informacija – dnevna su rutina koja nas drži budnima ne samo danju nego i noću. Život od nas zahtijeva doista mnogo. Napetost, nervoza, problemi s koncentracijom, bol, probavne tegobe – samo su neke od neugodnih nuspojava koje mnogi od nas barem jednom iskuse.

Da biste se u svakom trenutku mogli opustiti bez ikakvih pomagala i trajno riješiti stresa bez popratnih pojava, jedino što vam je potrebno jest vrijeme.

Prema Edmundu Jacobsonu, koji je osmislio progresivno opuštanje mišića, duboka opuštenost je stanje kada ravnomjerno dišete, imate normalnu frekvenciju srca, opuštene udove i mirne očne kapke. Pri radu s pacijentima otkrio je da se svjesnim napinjanjem i opuštanjem raznih grupa mišića možemo gotovo potpuno riješiti mišićne napetosti te istodobno poboljšati psihičko stanje. U skladu s tim razvio je program terapijskog opuštanja.


Princip rada glasi
: umiriti se, napeti mišiće, opustiti ih te svjesno osjetiti njihovo opuštanje. Prednost ove metode je da je možete provoditi u gotovo svim uvjetima, od ležećeg ili sjedećeg položaja pa do toga da se nalazite u uredu.Poznato je kako je priroda najbolja iscjeliteljica. Upravo je ona čudesni saveznik pri ponovnom uspostavljanju emocionalne ravnoteže i unutarnjeg mira, kao i smirenja.


Podijeli s prijateljima

Vezani sadržaji

BH Zdravlje na facebooku


Komentariši