BHZdravlje

Nema reklama za prikazivanje


Ubijte želju za slatkim

Iako njegov miris i okus neodoljivo podsjeća na božićne blagdane, slasne kolače ili kuhano vino, cimet u sebi krije mnoge blagodati za zdravlje. Osim što se koristi u liječenju problema s probavom, infekcije bubrega, prehlade, gripe, hipertenzije i dijabetesa, pokazao je i pozitivan učinak kod liječenja raka.

Bogat je vitaminom B koji poboljšava rad moždanih vijuga. Studije su pokazale da su ljudi koji su mirisali cimet pokazali bolje rezultate na testovima koncentracije, pamćenja i brzine mentalnih reakcija.

Uz to, miris cimeta stimulira rad mozga pa nije loše držati ga na radnom stolu. Povećava i dotok kisika u mozak. Dobiva se od unutarnje kore grmolikog drveta iz porodice lovora, a čudotvornim prirodnim lijekom naziva ga se još od doba starih Egipćana.

Pun antioksidansa

Postoji nekoliko vrsti cimeta, no najljekovitiji je onaj cejlonski (Cinnamomum verum). U trgovinama najčešće nalazimo kineski cimet (Cinnamomum cassia), koji nije toliko ljekovit. Cimet je pun antioksidansa nužnih našem tijelu u borbi protiv slobodnih radikala koji ga oštećuju, pa tako usporava starenje i štiti od mnogih bolesti.

Ima protuupalna svojstva i pomaže u borbi protiv raznih infekcija te smanjuje rizik od srčanih bolesti jer smanjuje razinu lošeg kolesterola i triglicerida koji mogu oštetiti krvne žile. U tom slučaju preporučuje se pojesti kašikcu cimeta svaki dan natašte. Može ga se pomiješati s medom ili popiti s toplom vodom.


Podijeli s prijateljima

Vezani sadržaji

BH Zdravlje na facebooku


Komentariši