BHZdravlje

Nema reklama za prikazivanje


Simptomi koji ukazuju na Alchajmerovu bolest

Prostorna orijentisanost na inače poznatim lokacijama takođe može da predstavlja problem. Nije neobično ni ako počnu da se javljaju sumnje u nepoznate osobe, strah, ali i optužbe drugih za krađu nekih ličnih stvari.

Najnovije naučne procene govore da bi do 2020. godine u svijetu moglo da bude 43 miliona oboljelih, do 2040. godine čak 81 milion, a do 2050. godine preko 115 miliona sa demencijom.Međutim, gubitak pamćenja nije jedini, iako jeste najkarakterističniji simptom ove bolesti. Postoje i drugi, koje rijetko ko povezuje upravo sa razvojem demencije. Prvi simptom koji se pojavljuje obično jeste zaboravnost po pitanju nedavnih događaja, uz relativnu očuvanost dugoročne memorije, a to se često pripiše “staračkoj zaboravnosti“.Međutim, osoba koja ima Alchajmer često ima promjene u ponašanju, postaje depresivna, ili ima napade smijeha. Sasvim su uobičajene i situacije kada ne može da se sjeti gde je ostavila ključeve, a javljaju se i problemi oko prisjećanja koji je datum ili godina.

Prostorna orijentisanost na inače poznatim lokacijama takođe može da predstavlja problem. Nije neobično ni ako počnu da se javljaju sumnje u nepoznate osobe, strah, ali i optužbe drugih za krađu nekih ličnih stvari.Javljaju se i problemi s održavanjem svakodnevne higijene, ali i nemogućnost slaganja smislenih rečenica. Retko ko će da poveže neke simptome sa Alchajmerom, kao na primjer i češanje, tj. kompulsivni svrab.

Nerjetko osobe znaju da se češu i “do krvi”, ali nije tačno poznato koja je povezanost ovog simptoma s Alchajmerom.Iako se problemi s vidom takođe pripisuju staračkim tegobama, prema studiji objavljenoj u časopisu American Journal of Epidemiology, to se navodi kao još jedan od ranih simptoma demencije u kasnijim fazama života. Stariji koji imaju slab vid imaju pet do deset puta veći rizik od obolijevanja od Alchajmerove bolesti ili drugih oblika demencije u periodu od 8,5 godina nakon pogoršanja vida, kažu naučnici.


Podijeli s prijateljima

Vezani sadržaji

BH Zdravlje na facebooku


Komentariši


Vremenska prognoza