BHZdravlje

Nema reklama za prikazivanje


Cimet spriječava mnoga oboljenja

Cimet spada u grupu začina koji zagrijavaju, a zbog svog slatkastog ukusa je dobra zamjena za šećer. Ta privlačna slatkoća na vrhu jezika mu je obezbjedila mesto u mnogim ajurvedskim lijekovima gdje neutrališe druge neprijatne ukuse, ali igra veliku ulogu i u boljoj apsorbciji drugih remedija tako što grije i opušta digestivni trakt.

Postoji stotine različitih vrsta cimeta, ali se samo četiri komercijalno uzgajaju. U Evropi je najzastupljeniji tzv. cimet sa Cejlona sa niskim nivoom kumarina (koji u većim dozama može da dovede do problema sa jetrom) i slađi je od nekih drugih vrsta. Međutim, kasija je jeftinija zamjena i ponekad se nađe uz cejlonski cimet u mljevenim mješavinama koje kupujemo u prodavnici. U tradicionalnoj kineskoj medicini cimet se preporučuje u čajevima ili sa medom kod prvog znaka prehlade ili gripa zbog svojih energetskih kvaliteta da zagrijava. Stoga svojoj listi kućnih remedija dodajte i ovu: pomješajte četvrt kašičice mljevenog cimeta sa kašičicom sirovog meda i tokom prvih par dana prehlade uzimajte 2 puta dnevno. U hladnijim danima može da poboljša cirkulaciju, da podigne raspoloženje kada smo skloniji letargiji (stimuliše proizvodnju oksitocina), a neka ispitivanja ukazuju i da otklanja umor i poboljšava moždane funkcije.


Podijeli s prijateljima

Vezani sadržaji

BH Zdravlje na facebooku


Komentariši


Vremenska prognoza